“Скоро ще бъде публикувана обществената поръчка за предпроектно проучване за газовия хъб "Балкан", както и за избор на строител за изграждане на газовата връзка с Гърция.” 

Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на Дванадесетата годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции“.

През ноември 2016 г. в експлоатация бе въведена първата междусистемна газова връзка на България - тази с Румъния. 

Освен полученото финансиране от ЕК в размер на 45 млн. евро в няколко последователни бюджетни години българското правителство потвърждава държавна гаранция в размер на 220 млн. евро за изграждането на интерконектора с Гърция. В момента се финализира процесът за получаване на допълнителни средства за проекта по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Обществената поръчка за избор на изпълнител е на стойност около 120 млн. евро. Предвижда се строителството да стартира през първото тримесечие на 2018 г.

Продължава работата и за завършване на проектите за интерконектори със Сърбия и Турция. 

Предстои обявяването и на поръчката за предпроектно проучване за газоразпределителния център "Балкан", за което "Булгартрансгаз" получи 920 000 евро европейско финансиране.
Това е половината от необходимата сума. 

“България ще иска да се анализират всички възможни варианти за доставка на газ от различни източници, включително входна точка на границата с Турция и изходна точка със Сърбия”, обясни Петкова.

"Електроенергийният системен оператор" получи над 30 млн. евро по Механизма за свързване на Европа и ще работи по изграждане на проекти, сред които и далекопроводът между Добруджа и Бургас.

"Това ще даде възможност Българската независима енергийна борса да се интегрира към борсите на съседните страни", допълни министърът.