Представителите на вечния лидер (трети от династията) Ким Чен Ун имат тежка задача - да привлекат западни туристи в тоталитарната Северна Корея, известна с това, че понякога изпраща гостите си в затвора.

Посолството на азиатската държава в Мадрид за пръв път отвори врати миналата седмица за журналисти, поканени за презентация на плановете на севернокорейци да развиват туристическата си индустрия, съобщи испанският вестник "АBC". 

"Казват, че е трудно да се пътува до нашата държава, но това не е вярно. Можете да получите виза за по-малко от месец", обяснява посланикът Ким Хьок Чой.

В презентацията са показани туристически селища, тематични паркове, прекрасни гледки и архитектурни постижения, като най-голямата триумфална арка на планетата. Нито дума обаче за вечния лидер Ким Чен Ун, за факта, че държавата е все още в състояние на война с демократичната си съседка Южна Корея, или за 200-те хиляди политически затворници в страната по данни на Амнести Интернешънъл.

Факт е обаче, че туристите обикновено са в безопасност там - те носят ценната за севернокорейците чужда валута. Има и изключения - преди дни Северна Корея освободи след 17 месеца студент в кома, дошъл като турист през януари 2016 г., и заловен и осъден на 15 години трудов лагер заради опит за кражба на предмет с пропаганден слоган. 

Въпреки това генералният секретар на Световната туристическа организация Талеб Рифай окуражи испанците и европейците да посетят полуострова.

"Колкото повече европейци отидат в Северна Корея, толкова повече възможности имат севернокорейците да научат за широкия свят", смята Рифай. Той наскоро също е посетил страната. "Никога не бях срещал толкова гостоприемни хора."

Неговите думи обаче не спират Съвета за сигурност на ООН да наложи санкции за поредицата тестове на балистични ракети, извършени от Пхенян тази година.

120 000 души са посетили Северна Корея през 2014 г, но хората на Ким имат за цел те да станат 1 милион в рамките на следващото десетилетие. Държавата влага средства и усилия в разработване на туристическа инфраструктура и работи за ускоряване на ваденето на визи.