Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се отказва от услугите на НСО и вече ще се придвижва с коли на съда. Той обяви това тази сутрин на влизане във Висшия съдебен съвет (ВСС), след като вчера прокуратурата обяви, че няма да образува досъдебно производство за инцидента, при който липсваха винтове от служебната му кола.

Панов коментира липсата на данни за умишлено повреждане на Мерцедеса S-класа - единствения извод, до който прокуратурата е стигнала:

"За мен важният извод е, че транспортът, който би трябвало да е специализиран, професионален, не дава тези гаранции с оглед самото заключение на прокурорите. Саморазвиване на болт при пътуване при много завои, позволете да кажа, е малко странно като извод", каза съдията.

Става въпрос за негово пътуване на 1 юни до Берковица, като е минато през Петроханския проход, който наистина има завои, но заключението звучи... нелепо.

Панов каза, че дори би приел подобно нещо, ако гумите са сменяни наскоро – но в случая става въпрос за 1 юни, когато колата преди повече от 2 месеца е била за смяна на летни гуми.

Той обяви, че не се съмнява в шофьора. Затова пък обърна внимание, че е сезирал НСО още същия ден – 1 юни, написал е и писмен сигнал на следващия ден, но до днес няма отговор.

Така че от днес той ще се вози или с някоя от трите тойоти на съда - две са скромните "Аурис", една е "Авенсис", или с "Пежо 406", или джип "Чероки", който пък е още от времето на Иван Григоров.

Панов изрази видимо задоволство от избора на съдиите за бъдещата професионална квота във ВСС. Той каза, че 87 % активност е голямо доказателство, че магистратите се вълнуват и са за нормализиране в новия ВСС.

"За мен това е най-положителният знак, който може да се даде към обществото - а именно, че магистратите съдии не са безразлични към съдбата на съдебната система. Съдиите се довериха - според мен - на съвестта си. Довериха се на това да имат ВСС, в който да побеждават аргуменитите, изобщо - коректният диалог." 

Той поздрави всички съдии, които са събрали достатъчно гласове.

Председателят на ВКС обаче отново напомни, че е за намаляване на парламентарната квота във ВСС  чрез конституционни промени (по повод това, че от вчера има предложен прокурор от Волен Сидеров, който да влезе в съдийска колегия, б.р.).

"Винаги съм казвал по отношение на парламентарната квота няколко неща. А те са: тя трябва да бъде намалена. Аргументите за промяна на Конституцията не мисля, че надделяват пред аргументите на логиката, на изискванията на Венецианската комисия: когато се взимат решения за магистрати съдии, това несъмнено трябва да бъде взето от орган, в който преобладават магистрати съдии."

Панов допълни, че именно това е съдебната реформа, която не се е случила. Той даде пример, че дори "тримата големи" се избират от пленума на ВСС, в който има всичко на всичко едва 6 съдии, избрани от гилдията.

"Имаме 6-има съдии, избирани от магистратите. Имаме и 6-има, избирани от парламента. И двамата председатели на върховни съдилища - на ВКС и ВАС. Двамата председатели на съдилища не се  избират от магистратите - те се избират от Пленума на ВСС. Пленумът се състои само от 6-има магистрати съдии. Останалите са избрани от квотата на колегите прокурори, един следовател и 11 избирани от парламента.

Очевидно е, че когато говорим за реформа, за несъстояла се реформа, то точно това не се случи през онзи декември на 2015 г. (когато Христо Иванов подаде оставка, след като 204 души, станали известни като "мнозинството Цацаров", го бламираха и запазиха разпределението б. р.).

Посоката на реформата за мен категорично трябва да бъде насочена към намаляване на парламентарната квота във ВСС. Не за нейното премахване, а за нейното намаляване - за да може обществото чрез парламента да има своите позиции в съвета."