Промененият закон доведе до това, че главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му и бъдещ член на ВСС Евгени Диков попаднаха в "позорния списък" на магистрати неподали имуществени декларации.

От справка на "стената на плача" на сайта на ИВСС се виждат имената на 28 съдии прокурори и следователи, които не са спазили закона да декларират новопридобито имущество, кредити, вземания, включително и на близки лица, с които съжителстват, и т.н.

 

Съвсем скоро пък от Сметната палата, където Цацаров е подал декларация (каквито бяха правилата преди, б.р.), изкараха, че председателят на ВКС Лозан Панов не е подал в срок при тях. 

От съда реагираха на мига, че не само председателят на ВКС и не само другите "двама големи" в системата, а нито един магистрат вече не е длъжен да подава на Сметната палата.

"От 2017 г. съдиите, прокурорите и следователите, включително председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор, не подават декларации пред Сметната палата, а в Инспектората към ВСС", съобщиха от съда, цитирайки съобщение на самата... Сметна палата.

"Грешката" на палатата разбира се не попречи на т. нар. кафяви медии веднага да подгонят Панов с въпроси какво криел и защо не подал декларация.

Сега от ИВСС отбелязват под черта, че Цацаров все пак е декларирал имуществото си, макар и извън срока, и че е писал до Сметната палата.