След като престоя над 15 часа в следствието и бе разпитан, късно снощи бившият френски президент Никола Саркози се изправи пред съдия и получи обвинение в търговия с влияние и корупция.

Разследването започна по време на проверка на твърденията, че президентската му кампания е била финансирана от бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

Следователите трябва да установят дали бившият президент с помощта на задържания си адвокат Ерзог е опитал да промени хода на съдебния процес. Те смятат, че Никола Саркози е пробвал да получи от магистратите вътрешна информация.

Никола Саркози бе замесен и в други съдебни скандали.

През 2008 г. арбитраж присъди 403 милиона евро в полза на бизнесмена Бернар Тапи. Той е приятел на тогавашния президент и се смята, че Саркози е оказал натиск върху министъра на финансите Кристин Лагард (б.р. - сега шеф на Международния валутен фонд) делото да бъде решено в полза на Тапи.

Аферата "Карачи" е още от далечната 1995 г. Тогава Саркози е говорител в кампанията на Едуар Баладюр. По-късно Баладюр в качеството си на премиер и неговият военен министър Франсоа Леотар са разследвани в афера с взимане на комисионни от продажба на оръжие на Саудитска Арабия и Пакистан. Тук Сарко е привлечен като свидетел по разследването.

Аферата "Бетанкур" гръмна още когато Саркози беше президент. Детективи го разследваха за незаконна помощ в президентската кампания през 2007 г. И то не от когото и да е, а от най-богатата жена в Европа - Лилиан Бетанкур, собственичка на марката "Л'Ореал". Говореше се, че тя му е дала над 120 000 евро на ръка, за да го подкрепи в битката за Елисейския дворец. Обвиненията обаче не бяха доказани.