Европейският съюз трябва да поддържа споразумението с Турция за спиране на нелегалната  миграция, да инвестира в охраната на границите си и в задържане на бежанците в трети страни и да стане колективен член на НАТО, за да рационализира отбранителните си разходи. Това заяви днес министър-председателят Бойко Борисов по основните теми на двудневна среща на върха на 28-те, която започна в Брюксел.

Премиерът каза, че би желал Великобритания, която вече преговаря да излизане от ЕС, да не го напусне в крайна сметка, защото още никой не може да си представи реалните последствия. България, както и останалите държави-членки, ще кандидатства да стане седалище на две европейски агенции – по лекарствата и за банков надзор – които трябва да бъдат преместени извън Обединеното кралство, ако то напусне съюза, каза също Борисов.

„Аз, действително, колкото повече идва "Брекзит" - за съжаление през нашето председателство за това ще  се говори най-много – някак си толкова ми се иска да не се случва“, каза министър-председателят.  „Реално, според мене, още никой не си го представя как ще стане и какви поражения може да нанесе и на Великобритания, и на Европейския съюз... Един развод никога не е добър и за двете страни“.

България ще председателства ЕС през първото полугодие на 2018 година, когато се очаква преговорите за раздялата между Бриания и ЕС да са в разгара си. В същото време обаче съюзът на 27-те ще е зает с проблемите на бъдещата си отбрана и миграционна политика.

„За мене най-прагматичното решение на тема отбрана е колективното членство на Европейския съюз в НАТО“, каза Борисов пред репортери. "Така в пъти, пъти ще излезе по-евтино, отколкото това милитаризиране в момента, при което милиарди трябва да се изсипят само в България, камо ли в целия Европейски съюз".

Премиерът каза, че Европа не може едновременно да повиши социалните и инфраструктурните и отбранителните си разходи. „Или едното, или другото може да стане, двете заедно няма как да станат“, каза той, припомняйки какво струваше на качеството на живота на източноевропейците надпреврата във въоръжаването през Студената война.

„Тогава се спомняте дори ютиите какви бяха, защото всичко се даваше за танкове, ракети , самолети, артилерия, а хората живееха по един изключително лош начин“, каза Борисов.

„Явно е, че споразумението с Турция в момента работи и то ни дава големи предимства“, каза Борисов за съвместното изявление от март 2016 година, с което Анкара се задължи да спира нелегалната миграция към Европа срещу финансова помощ и ускоряване на присъединителните преговори с ЕС. „Това ще ми бъде и изказването ( на срещата на върха – б.а.), защото, докато ни е партньор Турция, огромната бежанска вълна все пак има един вал, пред който се спира“.

Премиерът добави, че за Европа ще бъде в пъти по-евтино да укрепи границите се срещу миграционния натиск и да плаща за бежански центрове извън територията на ЕС, вместо да приема и разпределя мигранти между държавите-членки.

Той каза, че двете двегодишни схеми за преразпределяне на 160 000 мигранти с право на международна закрила от Гърция и Италия между 23 страни-членки на ЕС не работят, защото разпределените не искат да останат в страните, където ги пращат.

„Ние имаме хора вече, които по 20-30 пъти задържаме на сръбската граница“, каза Борисов. „Релокацията какво означава? Да направим затвор?"