След 5 години престой във Великобритания европейските граждани ще получат статут на "уседналост". Това обясни британската премиерка Тереза Мей пред лидерите на ЕС в Брюксел.

По този начин, когато излизането на Обединеното кралство от Съюза приключи, те няма да се окажат чужденци с изтекла виза. Вместо това ще получат правото да останат в страната и ще се ползват със същите права за работа, здравно осигуряване, образование и други обществени услуги като пълноправните британски граждани.

Около 65 000 българи живеят на Острова в момента.

Не стана обаче ясно точно откога ще се изчислява този 5-годишен срок. Мей подчерта, че всеки ще получи шанс да натрупа нужния престой, без да не бъде изгонен от страната.

“Позицията на Великобритания представлява една честна и сериозна оферта, която има за цел да даде максимална сигурност на гражданите, които живеят в Обединеното кралство, градят кариерата и живота си и допринасят толкова много за нашето общество", отбеляза Мей.

Разбира се, тя очаква същите права за своите съграждани, живеещи в ЕС. Подобно предложение дойде първо от Европа. Британците на материка са около 1,2 милиона души в оставащите 27 държави-членки.

Сега преговорният екип на Съюза ще прегледа техническите детайли на офертата.

"Тереза Мей разясни днес, че гражданите на ЕС, които са били във Великобритания 5 години, ще запазят пълните си права. Това е добро начало", отбеляза пред журналисти германската канцлерка Ангела Меркел. "Но има още много въпроси, свързани с излизането, включително за финансите и отношенията с Ирландия. Така че имаме много за вършене до октомври."

През октомври ще бъде следващата среща на върха в Брюксел.