Изолирана пътна лента, в която да се движат само автомобили със самоуправление предлагат в САЩ, съобщи Би Би Си.

От известно време насам фирми като "Тесла" инвестират милиарди в иновацията безпилотни автомобили и в опитите да се позволи тяхното движение по пътищата. Проблемите обаче са доста и към момента има няколко инцидента, причинени от грешки в системите на роботизираните коли. 

"Няма достатъчно умен софтуерен инженер на света, който да може да предвиди всички възможни обстоятелства... кучето, което изкача на пътя, колоездача, полицая, пътния работник и т. н.",  каза Кристофър Харт, който е бивш президент на Националния борд за безопасен транспорт в САЩ.

Находчиво решение на проблема предлагат от американска фирма. Специална лента на движение, обособена за автономни автомобили и свързана с централен компютър ще бъде гарант за безопасност, смятат от компанията. 

"Шофьорите ще имат достъп до компютизираните ленти посредством специални станции в различните квартали, като щом колите навлезнат на лентите, те ще се управляват сами. След това водачите ще могат просто да си пият кафето", поясни пред Би Би Си, съоснователят на компанията Байою Чен. 

Специализираното платно ще бъде достъпно единствено за безпилотни автомобили, оборудвани с необходимата технология, като превозните средства, използващи лентата, ще могат да се движат с висока скорост. Цената за миля за технологичните ленти се очаква да бъде около 11,5 млн. долара.