Трима журналисти от Си Ен Ен подадоха оставки заради скандала с публикация за среща между приближен на Тръмп и руски бизнесмен.

Новината бе публикувана в сайта на американската телевизионна програма.

Напусналите са авторът на материала Томас Франк, редакторът Ерик Лищблау и завеждащият отдела за разследвания Лекс Харис.

Какво се случи

На 23 юни в интернет сайта на Си Ен Ен бе публикувана информация, че Конгресът разследва руски инвестиционен фонд. Авторът Томас Франк твърдеше, че на 16 януари - четири дни преди встъпването на Тръмп в длъжност, бившият му съветник Антъни Скарамучи се е срещнал с Кирил Дмитриев - шефа на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ). На тази среща Скарамучи заявил, че "санкциите срещу Русия не са най-доброто нещо".

РФПИ се контролира от руската Външноикономическа банка (ВЕБ). И двете институции са в американския черен санкционен списък заради руското нахлуване в Украйна и анексирането на Крим.

Часове по-късно последвало обаждане на Скарамучи, който заявил, че не е извършил нищо нередно. Материалът бил свален от сайта. На негово място било публикувано извинение към Скарамучи.

[[nid:51938]]

От руския фонд заявили, че в информациятана Си Ен Ен има доста фактически неточности. От РФПИ твърдят, че след приемането на американския федерален закон за санкции срещу Русия фондът престанал да бъде част от ВЕБ. Той осъществявал независима дейност, която не нарушава американските санкции.

А ръководството на медията обявило затягане на правилата при писане на статии за Русия, твърди изданието "Бъзфийд".

Късно в понеделник имало извънредно събиране на редакционната колегия на Си Ен Ен. Първо било обявено, че Томас Франк е нарушил журналистическите стандарти, като се позовал само на един анонимен източник на информация. Това било нарушаване на действащите в телевизионната програма правила. Освен това не била спазена процедурата такива информации да бъдат внимателно проверени от няколко отдела, а също така от специалисти по журналистически стандарти и адвокати, преди да бъдат публикувани.

От Си Ен Ен все пак уточняват, че свалянето на материала не означава, че той не е верен. Просто не бил "достатъчно убедителен, за да бъде публикуван в този му вид".

Началникът на отдела Лекс Харис потвърди новината за напускането си.

"В петък Си Ен Ен свали материал, публикуван от моя екип. Като началник на този екип си подадох оставката. Аз работя в Си Ен Ен от 2001 г. и съм убеден в едно - това е новинарска организация, която преди всичко цени точността и справедливостта. Тръгвам си, но ще се придържам към тези принципи, където и да отида", заяви той.

И тримата журналисти са авторитетни имена в САЩ.

Преди да постъпи в Си Ен Ен, Томас Франк е работил 30 години във вестниците "Ю Ес Ей тудей" и "Нюздей", като в качеството си на военен репортер е писал разследвания за войната в Ирак.

Лищбллау пък дошъл в Си Ен Ен едва преди три месеца. Той е ветеран от в. "Ню Йорк таймс" и през 2006 г. е удостоен с наградата "Пулицър".

Най-доволен от свалянето на материала е засегнатият Антъни Скарамучи.

"Си Ен Ен постъпи правилно. Благородна постъпка. Извиненията са приети", написа той в туитър.

Си Ен Ен бе на нож с Доналд Тръмп още преди встъпването му в длъжност. В началото на тази година президентът разкритикува програмата за публикуването на доклада на разузнаването, в който се твърди, че руските служби може би разполагат с компромат срещу него.

В началото на февруари - малко след като Тръмп стана президент, хората му решиха да се откажат от участие в програмите на телевизионния гигант.