Скандалът около НДК не приключи в деня, след като премиерът Бойко Борисов възстанови на поста директора Мирослав Боршош, отне Двореца от министерството за Председателтвото на ЕС на Лиляна Павлова и го върна под контрола на Министерството на културата.

Днес последваха обвинения за корупционни практики към Мирослав Боршош, а пресцентърът на НДК ги обяви за фалшификати. Прокуратурата също се намеси и съобщи, че има производство срещу неизвестен извършител за злоупотреби в НДК по времето на Боршош - по принцип съобщаването на такива данни не е практика.

Председателят на Съвета на директорите на Националния дворец на културата Борислав Велков, който замени Мирослав Боршош като директор на НДК само за ден, обяви във фейсбук профила си, че е оказван натиск за това от кого да бъдат печелени обществени поръчки. Той обвини Боршош в управленски хаос и публиикува скрийншот от кореспонденция с Иван Беров, ръководител сектор "Електрозахранване" в НДК, който е бил в комисията, оценявала обществени поръчки. От думите на снимките излиза, че са давани указания как да бъдат точкувани фирмите, участвали в търгове. Не става ясно с кого си пише Беров.

Велков заяви, че именно Мирослав Боршош е оказвал натиск още през 2016 г. Той има предвид обществената поръчка за цялостния ремонт на НДК, която в края на миналата година бе спечелена от "Галчев инженеринг". Снимките от кореспонденцията във вайбър показват още, че екипът, занимавал се с търга, е бил инструктиран какви точки да се дадат на фирмите участници, така че "Галчев инженеринг" да спечели, а "Главболгарстрой" да бъде отстранена.

"Галчев инженеринг" печели поръчката със 75.51 точки, а "Главболгарстрой" получава 52.77. Макар и първоначалната максимална стойност на поръчката да е за 14 млн. лв без ДДС., само две от подадените 5 оферти спазват това изискване. "Галчев инженеринг" печели търга с оферта за 16.5 млн. лева без ДДС, като предложената от "Главболгарстрой" цена е за близо 20 млн. лева без ДДС. Не се разбира кога е воден разговорът, нито от кого са давани инструкциите.

Самият Беров заяви, че тази кореспонденция не е негова и всичко това е манипулация.

"Разпространената в интернет есемес кореспонденция не е моя. Съобщенията категорично не са написани от мен и не са изпращани от моя телефон. Нямам друго обяснение, освен че става дума за манипулация".

Ето разпространените снимки от кореспонденция във вайбър: