Над 220 полицаи от Берлин, които трябваше да участват в охраната в Хамбург на срещата на лидерите от Г-20 на 7 и 8 юли, поеха принудително обратно към германската столица заради непристойно поведение.

Ченгетата трябваше да са част от над 15 000 полицаи от цяла Германия, които да са в помощ на колегите си от пристанищния град за форума на Г-20. Очаква се тогава да се срещнат за първи път Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Столичните полицаи бяха настанени преди седмица в бунгала на територията на казарма в североизточното предградие Бад Зегеберг на Хамбург. Те се оплакали от липса на телевизори и решили сами да си устроят забавления. Наливали се с алкохол до безпаметност, вандалствали и дори въртели секс с колежки под пагон. Една от полицайките облякла хавлия за баня и със служебното си оръжие танцувала на маса.

При друг случай нейни колеги публично уринирали край оградата на временния си лагер, съобщават медиите.

Полицаи от контингента на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия подали сигнал за непристойните прояви на колегите им от Берлин.

Сенаторът по вътрешните работи на германската столица Андреас Гайзел реагира гневно:

“Ако обвиненията в непристойно поведение се докажат, полицията е длъжна да разследва позора. Заради подобни случаи не бива да бъде хвърляна сянка върху дейността на берлинската полиция. Полицаите са длъжни да са за пример.”

Негови колеги от берлинската полиция публикуваха становище във фейсбук в опит за защита. Уличените униформени са празнували рожден ден на двама колеги, но далеч от погледите на обществеността, казва се в него:

“Пили са алкохол, танцували са, пикаели са на открито и най-вероятно някои са се отдали на секс. Иначе нашите колеги са професионалисти и с чувство за дълг.”

Един от участвалите в оргиите служители смята, че критиката е преувеличена:

“Не сме чупили, никой не е ранен, никого не сме обиждали, нито притеснявали. На другия ден бяхме в пълна готовност да изпълняваме задълженията си.”

И шефът на полицията в столицата Клаус Канд се изрази сдържано:

“Факт е, че са празнували, и то прекалено шумно, уринирали са и на оградата. Всичко останало не е изяснено. В момента изчакваме информация от колегите в Хамбург. Идната седмица ще изпратим ново подкрепление за гарантирането на реда по време на срещата на Г-20 в Хамбург.”

Един от участниците в скандала пък пише във фейсбук:

“Под униформите ни са хора. Ние сме предимно млади хора, които носят своята отговорност, и то професионално. И в Берлин работим денонощно, за да гарантираме сигурността, което невинаги е лесно.”

В защита на униформените се изказа и говорителят на берлинската организация на партията на Меркел – Християндемократическия съюз - Буркхард Дрегер:

“Берлинската полиция си върши работата безупречно. По моему това е най-тежката професия в цяла Германия. Да си полицай не е само професия, то е призвание. Бих искал да знам кой се е почувствал задължен да наблюдава личния живот на берлински полицаи извън служебните им задължения.”

Същевременно ръководството на столичната дирекция разпореди изясняване на случая.