Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

До президентските избори остават около девет месеца, а Владимир Путин все още не е казал ясно дали ще се кандидатира. В Кремъл вече работят над неговата предизборна програма, която градят върху понятия като "справедливост", "доверие" и "уважение". А той продължава да мълчи. Действащият президент редовно е питан за плановете си, но той демонстративно избягва отговора, усмихвайки се свенливо като млада девица, на която се избрали жених. Не е ли странна за един опитен лидер тази имитация на политическа невинност?

Кремъл се нуждае от интрига

Без съмнение Путин знае, че именно кандидатурата му за нов мандат вълнува повече от всичко всеки интервюиращ. Но той избягва категоричния отговор. Дори и по време на "пряката линия", когато неговият екип провокира тези въпроси. Посланието на президента е едно и също - не бива да изпреварваме събитията. 

"Що се отнася до изборите през 2018 година, бих искал да кажа, че за някои неща е необходимо да се запази интригата. Затова няма да отговоря напълно на Вашия въпрос", заяви Путин в интервюто си за американския режисьор Оливър Стоун.

И Кремъл старателно поддържа интригата, защото иначе няма как да поддържа тонуса в страната. В противен случай избирателите могат да "прегорят" и да не отидат да гласуват. А властите имат нужда от висока избирателна активност, която да демонстрира, че Путин отново е получил огромен кредит на доверие от народа. Интересно е да държиш политическия елит в неведение - вероятно и за да го управляваш. Нека само най-борбените да се опитат да докажат, че могат да станат негови приемници, ако Путин действително реши да "пропусне" този рунд, както през 2008 година.

След Путин няма кой?

Повечето руснаци обаче не вярват, че действащият президент няма да се кандидатира за нов мандат. Самият той от време на време изпуска по някоя дума, че в обозримо бъдеще не вижда себе си като нищо друго, освен като държавен глава. По време на "пряката линия" го попитаха, кога президентът на Русия ще се вози на автомобил родно производство? А той отговори, че се надявал това да се случи скоро. А на въпроса "Кого подготвяте да Ви наследи" Путин отговори: "Първо, аз все още работя." Очевидно той не възнамерява да остави някого след себе си, защото просто не вижда никого след себе си. 

Руснаците веднага отчитат тези сигнали. Почти 18-годишното управление на Путин ги е научило, че той няма да се откаже от властта по собствена воля. Рейтингът на действащия президент е 48 процента, а непосредствено преди "пряката линия" едва 2 процента от руснаците си пожелаваха да чуят от Путин дали той възнамерява да се кандидатира за нов мандат - за разлика от политиците и журналистите.

Грешките в предизборния план на Путин

Следователно Кремъл греши като създава изкуствена интрига. Той играе електорална криеница със самия себе си, с управляващата класа, с регионалните елити, със западните политици, но не и с руснаците. Следователно Кремъл няма да може да повлияе, ако руските избиратели престанат да възприемат Путин като единствен вариант в търсенето на алтернатива.

А няма да може да повлияе, защото екипът на президента живее в своя реалност, в която Владимир Путин тръгва в последната си предизборна борба /според конституцията/, както в първата. Той отдавна вече не е първа младост, а му пишат предизборна програма като за "млад боец". На мястото на средния избирател сигурно и аз бих гласувал за някой верен на властта, но "свеж" кандидат. Човек трудно може да повярва на "дядо" Путин, че след 18 години управление изведнъж се е замислил за "справедливост".

Кремъл в очакване на "черния лебед"

Какво трябва да направи Путин, за да раздвижи избирателите и да ги застави да го изберат като политик, а не като безалтернативен и доскучал бюрократ? Общо взето Кремъл се нуждае от някакъв катаклизъм, който да потвърди главната теза на властта, че без Путин Русия просто пропада. За да победи той убедително, страната има нужда от мощен сигнал. И тогава Путин би могъл да каже: аз не мога да изоставя народа и отново издигам своята кандидатура.

Само дето страната в последно време е безчувствена. След анексията на Крим, когато рейтингът на Путин достигна невиждани висини, Русия вече не възприема като силни импулси нито локалните войни, нито терористичните нападения и икономическата криза. Изглежда, че Кремъл не знае какво да измисли освен заплахата от голяма война, която обаче се страхува да започне.

Получава се така, че Путин дърпа колата към избори в търсенето на силен ход. Или като вариант - в очакване на "черния лебед", който би го превърнал от "популярен политически старец" в надежден кризисен мениджър. Един вид Батман, който спасява страната.

Текстът е от Дойче веле.

Коментари

Пак ли фантазиите на безработни

белоленточници за плашилото Путин по цял ден? Докато Путин беше начело на Русия, Щатите разпалиха няколко войни около нас, разбучкаха Близкия изток и Северна Африка, вдигнаха десетки милиони бежанци, откоито няколко нахлуха в Европа и доведоха до разпадането на Евросъюза. Ама иначе големият злодей - Путин. Смэхота.
 's picture

Бобо

луд умора няма само се поти

Кухльо точно Америка разпали войната в Сирия , аре у лево , сатрапа Асад вече седем години води война срещу собствения си народ , ей така за едната власт изби 300 000 човека и Ботокса какво направи включи се и той в трепането , то бива ватнишки разсъждения , бива , но за съжаление истината е друга , но Ботокса както е тръгнало върви право към нов Афганистан , Гайко ватнишка , а че е злодей е видно от действията му в Русия , колко хора изтрепа в Норд Ост , колко народ изби в блоковете край Москва , за горките моряци от Курск да не говорим .....
ognian  deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

Болтове хубаво....

Болтове хубаво , ама като започнат да се саморазвиват нещата не са добре. Комунизма доказа своята несъстоятелност , но пропагандата му продължава да бълва лъжи с цел да остане на власт олигархията. Путин сам няма да се откаже от властта, но икономиката ще принуди неговите партньори да го пожертват .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.