Пластмасовите бутилки могат да създадат екологична криза, която може да се окаже сериозна като глобалното затопляне.

За това предупредиха природозащитници, пише в. "Гардиън".

Всяка минута на Земята се купуват по 1 милион пластмасови бутилки. Този брой ще скочи с 20 на сто до 2021 г.

А до края на това десетилетие годишно по целия сят ще се продават над 583 милиарда такива шишета.

Търсенето, което е еквивалент на купуването на 20 000 бутилки на секунда, е предизвикано от все по-увеличаващото се желание за пиене на бутилирана вода, както и от разпространението на западната в Китай и Азиатско-тихоокеанския регион, включващо и храненето и пиенето на вода „на крак“.

Миналата година на планетата са продадени над 480 милиарда пластмасови бутилки. Ако те бъдат подредени в една редица, дължината ще бъде колкото над половината разстояние между Земята и Слънцето.

Пластмасови бутилки задръстват и река Вардар в района на македонската столица Скопие.

Повечето пластмасови бутилки, използвани за безалкохолни напитки и вода, се правят от полиетилен терефталат, който се рециклира твърде лесно. Но с увеличаване на употребата им по света усилията за тяхното събиране и рециклиране с цел опазване на океаните от замърсяване се провалят.

По-малко от половината произведени миналата година бутилки са събрани за рециклиране. А само 7 на сто от събраните отново са се превърнали в бутилки. Повечето шишета обаче са свършили или насред природата или в океана.

Всяка година между 5 и 13 милиона тона пластмаса бива изхвърляна в световния океан. Тя бива поглъщана от морските птици, рибите и други организми. През 2050 г. в океаните откъм тегло ще има повече пластмаса, отколкото риба. Така сятат изследователите от фондация "Елън Макартър".

А част от тази пластмаса вече попада в човешката хранителна верига.

Учени от университета в Гент, Белгия, изчислиха, че хората, хранещи се с морски дарове, поглъщат о 11 000 малки парчета пластмаса годишно.

В Дака, столицата на Бангладеш, има завод за рециклиране на люспи от пластмасови бутилки. 

Опасенията се увеличават, още повече, че преди месец учени открили близо 18 тона пластмаса в един от най-изолираните острови на света - безименен необитаем атол в южната част на Тихия океан.

Замърсени с пластмаса се оказали и далечните плажове в Арктика, въпреки малобройното население.

Главен "виновник" да нарасналото търсене на пластмасовите бутилки е Китай. На него се пада близо една четвърт от него. Само през миналата година в страната са били купени 73 милиарда такива шишета.

Увеличеното търсене в най-населената държава се дължи на темповете на урбанизацията. Все повече хора търсят здравословен начин на живот. Освен това има опасения от замърсяването на подпочвените води и качеството на чешмяната вода. Всичко това увеличава многократно потреблението на бутилирана вода.

Пластмасовите бутилки се произвеждат от 40-те г. на ХХ век. По-голямата част от материала, от който са правени първите партиди, съществува и до днес. За пълното разлагане на петрохимичните съставки са необходими стотици години.

Най-известните марки напитки произвеждат и най-много пластмасови бутилки. "Кока Кола" например произвежда годишно над 100 милиарда такива бутилки за еднократна употреба, или по 3400 в секунда. Такива са данните на анализ на "Грийнпийс", направен след отказ на гиганта да огласи изисканата информация.

Компаниите от този бранш се съпротивляват на налагането на данъци или такси с цел намаляване на търсенето на пластмасови бутилки за еднократна употреба.

Така че проблемът тепърва има да се задълбочава, предупреждават учените.

Активисти на "Грийнпийс" протестират срещу замърсяването на моретата и океаните с гигантски пластмвасови бутилки вйв водите край испанските Балеарски острови.