В кризата в Асеновград ясно личат зоните на уязвимост, които се манипулират. Онова, което липсва, е реакция на правоохранителните органи и прокуратурата с ясни позиции за това, което се случило.

Иначе излиза, че едни хора твърдят едно, циганите чули, че някой бил убит и - готов етнически конфликт.

Ето затова ни е нужна съдебна реформа и действена прокуратура. Сега не смеят да реагират, защото са пленени и не знаят чии интереси ще засегнат. От съобразяване онемяха.

Стигна се дотам Цацаров да се моли на депутат да внимава с разпалване на страсти чрез едностранни оценки!?
Вместо левент на коня, "силният" главен прокурор се занивама с пиар и кокошкарски случай, а най-вече с борба срещу реформата, като защитава чужди интереси и богатства.

Но внимавайте с Асеновград, това не е единичен случай. Русия мобилизира доста полувоенни групи и националисти, които търсят удобен повод да вдигнат нацията по измислени поводи - лошата храна на Запада, лошите роми (като че ли си нямаме ултраси), лошите турци (забрадката на жената на зам.-главния мюфтия). Това не са изолирани явления.

Но какво очаквате от пленени от политическата хидра институции - ДАНС е под тоталния контрол на ДПС и ялова отвсякъде - спъната да не работи срещу руското влияние у нас, да не работи срещу корупцията, да не работи срещу схемите с поръчките в армията, в МВР, срещу прането на пари, срещу източването на банки по схемата КТБ, срещу кибератаките. Къде са им резултатите ? Или си мислите, че те са страхотно ефективни, но ние не знаем за тихата им работа и големи "скрити" успехи?

Да не продължаваме с прокуратурата - нейната основна функция е да обслужва, да тормози, да прави заслон - но собствената и абсолютна тежест като орган за правораздаване е близка на нулева. Затова казвам, че е пълна илюзия "силата" на Цацаров. Той щеше да бъде силен, ако си изпълняваше задълженията и от него трепереха престъпилите закона, а обществото да му се доверява. С тези 5 процента доверие, дори вкъщи не може да намери утеха.

*Коментарът е от профила на Илиян Василев във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.