Цената на киловатчас ток за битовите потребители поскъпва средно с 1,5% от днес. Това реши Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) на закрито заседание днес.

Електрическата енергия за абонатите на ЧЕЗ се повишава най-съществено - с 2% спрямо сегашната цена. За абонатите на ЕВН увеличението е с 1,7 на сто, за клиентите на "Енерго про" - с 0,41%.

"Средно претегленото изменение на крайната цена за битовите потребители е 1,5%. По отношение на небитовите клиенти на регулирания пазар за всички дружества има сериозно намаление на цената на дневната енергия, когато се използват електромери с 2 скали. Има намаление на цената върховата енергия, а за някои дружества - и на нощната електроенергия", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

От КЕВР съобщиха още, че от днес електроразпределителните дружества ще закупуват за технологични нужди по цена на обществен доставчик, която е малко над 70 лв. на мегаватчас.

Повишението на цената на електроенергията за 3-годишен период е 2,5 на сто.

"Ще направим всичко възможно и в следващите години българските потребители да не чувстват допълнителна тежест", каза още Иванов.

Промени има и в цената на природния газ за битовите потребители - горивото поскъпва с 1%. Повишение от 1,91 на сто на цената за бизнеса ще засегне около 120 големи индустриални предприятия, показнат още сметките след решението на КЕВР. 

За различните топлофикационни дружества също има промени. Увеличението на цената при тези, които използват природен газ (по-голямата част - б.р.) е около 2 на сто. За София поскъпването е малко под 1% (0.98 на сто). Има 4 дружества, които използват въглища. За тях увеличението е 3%. Разликата идва от използваните въглища и качеството им.