Цяла нощ пътниците на самолета на "България Ер" от Варна за София са чакали на летището, но самолет не е имало. Това стана ясно от статус във фейсбук на служебната вицепремиерка Деница Златева. 

Полетът е трябвало да тръгне от морската столица в 21,55 часа в неделя вечерта, а е излетял чак след 5 часа сутринта. От столичния аеропорт засега нямат коментар, но вероятно проблемите се дължат в самата компания. 

"Полетът на България Ер от 21.55 ч от Варна току-що кацна на летище София.... ще си спестя коментарите....", пише Златева към 6 часа сутринта в понеделник. 

Авиокомпанията има подобни забавяния в цялата страна.

В неделя бяха блокирани около 250 руски туристи. 

„От „България Ер“ ни информираха, че са предприели всички мерки, така че да няма забавяне и да извозват, съгласно разписанието, всички руски туристи. Причината за случилото се е техническа неизправност на единия от самолетите, който не е могъл да излети. Оттам започва да се генерира забавяне и по отношение на другите полети”, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова. 

До сряда се очаква да се изчисти напълно забавянето по всички направления към Русия. 

„От фирмата са поискали връщане на техен самолет, който оперира в момента в Азия, за да може да се използва. Сключили са договори с други авиокомпании – да използват техни самолети“, изтъкна тя.

 

„Министерство на туризма следи ситуацията от близо. Готови сме да реагираме и помогнем на всички, за да няма хора, които да чакат на летището. Авиопревозвачът ни увери, че са осигурили необходимата храна и вода. Туроператорите са уведомени, че когато се налага нощувка те ще поемат разходите за нея“, допълни министър Ангелкова.