Санкционираната от Запада руска държавна Външноикономическа банка (ВЕБ) подписа договор, според който ще привлече 6 милиарда юана (882,35 милиона долара) от Китайската банка за развитие (КБР), предаде Ройтерс.

Споразумението бе сключено по време на посещението в Москва на китайския лидер Си Цзинпин, малко преди срещата му с руския лидер Владимир Путин.

Парите са за иновации и развитие на блокчейн технологията, съобщи шефът на ВЕБ Сергей Горков. Този вид технология осигуряна система да еектронно съхраняване и обработка на транзакции чрез защитена мрежа и и не изисква потвърждение от трета страна.

В отделно изявление от ВЕБ съобщиха, че са подписали рамково споразумение, според което банката ще получи от КБР финансиране в размер на 50 милиарда рубли (844 милиона долара) за 15 години.

ВЕБ е обект на санкции от страна на Запада заради конфликта в Украйна и по тази причина не може да си осигури дългосрочно финансиране от американски и европейски инвеститори. Освен това тя затъна в лоши дългове заради строителни проекти покрай зимната олимпиада в Сочи през 2014 г.

Финансирането ще бъде под формата на участие в частни инвестиционни фондове и препродаването на ценни книжа. Целта е подкрепа на високотехнологични и иновативни проекти.

"Парите могат да бъдат използвани за финансиране на проекти в сферата на енергетиката, транспорта, индустриалната и енергийната инфраструктури, трансгранични проекти в Сибир и Далечния изток", заяви Горков.

КБР е партньор на ВЕБ от 11 години насам и е подписала с руската банка споразумения за кредитиране за над 10 милиарда долара, се казва още в изявлението.

Отделно бе подписан меморандум за взаимно разбирателство между "Газпромбанк" и китайската компания "Чайна Чънтун груп" за създаването на съвместен инвестиционен фонд на сума до 1 милиард долара.

Двете страни обявиха подписването на близо 40 двустранни споразумения. Те са в най-различни сфери - от създаването на ООД за производство на високоскоростни влакове до взаимопомощ в сферата на кинопроизводството, включително правенето на детски сериал.

Русия и Китай се разбраха за общща позиция за Северна Корея, чиято цел е да намали напрежението около нейната ракетно-ядрена програма, съобщиха от външното министерство в Москва. И двете страни искат САЩ да спрат разполагането на противоракетния щит в Южна Корея, известен като THAAD.

Москва и Пекин се единодушни за необходимостта от едновременното замразяване на ракетната и ядрената програми на Пхенян и мащабните военни учения на Вашингтон и Сеул.

В деня на посещението на Си Цзинпин в Русия режимът на Ким Чен Ун обяви, че е извършила първия си успешен опит с междуконтинентална балистична ракета, която може да достигне всяка точка на света.

Си Цзинпин изтъкна, че това е 22-ата му среща с Путин, откакто пое властта в Китай през 2012 г.

Руският президент връчи на госта ордена "Светя апостол Андрей Първозвани" - най-висшата руска държавна награда, възстановена през 1998 г. Отличието е за "изтъкнати заслуги в укрепването на дружбата и сътрудничеството между народите". Китайският президент е едва третият лидер, който получава отличието. Другите двама са президентите Гейдар Алиев на Азербайджан (вече покойник) и Нурсултан Назарбаев на Казахстан.