„Аз съм силно обезпокоен от това, което казва президентът Румен Радев, защото не ми прилича на обединител на нацията човек, който заобикаля истината. Този човек е непоследователен. Няма логика в поведението и начина му на мислене", заяви днес пред Нова тв бившият министър на отбраната (2014-2017) Николай Ненчев.

Така той коментира промяната на позицията на Радев за модернизирането на българските ВВС. Вчера Ненчев бе призован в прокуратурата по обвинението, че а застрашил живота на българските пилоти чрез договорите за ремонт в Полша на самолетите МиГ-21.

"Радев беше голям застъпник да се откъснем от зависимостта си от Русия. И е прав, разбира се. Казваше, че хем правим излитания срещу руската стратегическа авиация, хем ремонтираме самолетите си там", продължи Ненчев.

Според него сега президентът е на път да ни скара с Варшава.

"Полша е изключително коректна. Никога през последните 30 години в авиацията не са влагани средства, колкото при моя мандат. Това са над 100 милиона лева в изтребителната авиация за две години и половина", изтъкна Ненчев.

Той допълни, че два от четирите ремонтирани в Полша двигателя сме ги получили много по-рано, отколкото сме щели да ги получим от Русия. А сега прокуратурата го обвинява, че е накърнил интересите на руската компания МиГ.

"Има рамково споразумение, което ни позволява да сключваме договор, без да обявяваме обществена поръчка. С Полша постигнахме с 40 на сто по-ниски цени", изтъкна бившият министър.

Той настоя, че при едни и същи условия цените, предложени от Полша, са били по-изгодни. Имало и по-добра гаранция, и безплатен транспорт. Главен гарант била полската държава, защото договорът бил с нея.

"Някога Румен Радев бе по-голяма атлантик от Соломон Паси. А след това стана застъпник за затопляне на отношенията с Русия. При първото си посещение в Брюксел се застъпи за падане на санкциите."

Така Ненчев коментира думите си от вчера, че има Радев преди и след генерал Леонид Решетников. С този руски генерал е била обсъдена президентската кандидатура на бившия командващ ВВС.

Ексминистърът отхвърли твърденията, че по негова заповед два договора с РСК МиГ за 7 милиона лева били заключени в касата на заместичката му Десислава Йосифова, а в това време паралелно се прави нов договор с Полша. И повтори, че става дума за рамково споразумение, което не задължава.

"Тъй като темата е дали е приземена авиацията, точно обратното е. Първо, 6 двигателя от Полша. На второ място, близо 70 милиона лева, осигурени с обществена поръчка. Това са нови 10 двигателя - 6 отремонтирани и 4 съвсем нови, които получават ВВС", каза още Ненчев по повод обвиненията на Радев към него.

И продължи:

"Вторият договор с Полша трябва да се финализира. Той е изключително важен. Ние като партньор на НАТО извършваме мисии. Нашите самолети са неразпознаваеми за тези на НАТО. Както и ние не ги разпознаваме. Т.е. нашите партньори възприемат самолетите ни като вражески. Няма връзка освен визуална."

Точно днес президентът Радев замина на двудневно работно посещение в Полша.

Днес той ще се срещне с живеещи там наши сънародници, както и с представители на полски държавни институции, съобщиха от пресцентъра на "Дондуков" 2. А утре ще участва в срещата на върха на инициативата "Три морета". Тя се организира от 12 държави с излаз на Черно, Средиземно и Балтийско море. Там ще бъде и американският президент Доналд Тръмп, който се очаква да предложи американски газ на страните, които са силно зависими от руски доставки.