Колите на Пътна полиция да бъдат оборудвани с ПОС-терминали, предлагат в свой законопроект депутатите от ПП "Воля". Според тях това значително ще увеличи събираемостта на глобите на пътя.

"Много е важно да се намали административната тежест на гражданите и на администрацията, като се даде възможност да се заплащат глобите на място", заяви депутатката на Марешки Боряна Георгиева. "Основният акцент, който сме заложили, е възможността за моментална събираемост на сумите по глоби."

Тя поясни, че за последната година и половина не са събрани близо 70 млн. лева. От "Воля" раздадоха на журналисти точната справка, която са получили от МВР. Според нея от началото на 2016 г до 9 юни тази година има общо 120 млн. издадени наказателни постановления, фишове и електронни фишове. От тях не са платени 66 133 240 лв. - или 55%.

"Това са доста големи суми, а в същото време говори за отпускане на пари и средства за полицаите, за униформи, за екипировка и заплати", каза още Георгиева, визирайки протестите на блюстителите на реда от последните дни. "Ние не променяме реално закона, а добавяме опции и алтернативи за поставяне на пос-терминали в автомобилите с таблети, които могат да установят веднага нарушителите."