Четирите арабски държави, които са в основата на политическия и икономическия бойкот над Катар, обявиха, че ще наложат нови рестрикции върху страната, съобщи Ройтерс. 

Причината за решението на Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет е изтеклият 10-дневен срок, в който Доха трябваше да изпълни 13-те изисквания, отправени от четирите държави. Първото условие за сваляне на ембаргото от Катар бе скъсването на дипломатическите връзки на страната с Иран. Спирането на телевизия "Ал Джазира" също бе сред исканията.

Според четирите държави катарското правителство е саботирало дипломатическите опити за разрешаване на конфликта, с което е доказало намерението си да "продължи политиката си, целяща да дестабилизира сигурността в региона".

Външните министри на неформалната четворна коалиция взеха решението за засилването на натиска вчера на среща в Кайро. Естеството на мерките обаче не беше пояснено.

Кризата в залива започна през миналия месец, когато Саудитска Арабия обвини Катар в подкрепа на терористични организации, дестабилизиращи региона. 
 
Днес стана ясно, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще лети до Кувейт в понеделник в опит да прекрати напрежението. До момента Кувейт се явява посредник в конлфикта между Доха и четирите. Съединените щати държат 10 000 войници в катарска авиобаза, която е от особена важност за борбата срещу "Ислямска държава".