Русия трябва да направи първите стъпки за намаляване на насилието в Източна Украйна, заяви в Киев държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Основна цел на Вашингтон е възстановяването на териториалната цялост на Украйна, допълни той.

При първото си посещение в Украйна Тилърсън коментира, че САЩ ще проучат начините за промяна на статуквото в украинската криза и че руската намеса в миналогодишните избори в САЩ все още пречи за подобряване на отношенията с  Москва. Визитата на Тилърсън става само два дни след срещата между Тръмп и Путин, на която бе дискутирана и ситуацията в Украйна, а държавният секретар на САЩ присъства на нея.

Посещението на Тилирсън в Киев е силна проява на подкрепата на Вашингтон, подчерта украинският президент Петро Порошенко. Той приветства и назначаването на Кърт Волкър за специален пратеник на САЩ в Минския мирен процес. По думите на Порошенко с опита си като дипломат от кариерата Волкър ще помогне за пълното прилагане на Минските споразумения. Кърт Волкър, който съпровожда Тилърсън в Киев, ще остане в украинската столица още няколко дни, за да се засили координацията между САЩ и Украйна.

Междувременно говорителят на Кремъл посочи в Москва, че се подготвя конферентна връзка между лидерите на Германия, Русия, Украйна и Франция, или на страните от т. нар. Нормандска четворка.

"Телефонен разговор на четворката е на дневен ред. Той се подготвя, но още не е ясна датата", каза Дмитрий Песков, цитиран от БТА.