Доналд Тръмп-младши е бил предупреден, че обещаната му компрометираща информация за Хилъри Клинтън е част от плана на руското правителство да помогне на баща му да спечели президентските избори, твърди "Ню Йорк таймс".

Публицистът Робърт Голдстоун, който е уредил срещата на сина на американския президент с руската юристка Наталия Веселницкая през юни 2016 г., е предупредил Тръмп-младши в имейл, че може да очаква компромати за кандидата на Демократическата партия от руските власти.

Няма доказателства, че обещаната информация е относно хакерската атака, свързвана с руските власти, която доведе до изтичането на хиляди имейли на Националния комитет на Демократическата партия. Срещата се е състояла по-малко от седмица преди да стане ясно, че хакери са нападнали сървърите на Комитета.

Срещата обаче ще бъде важна за разследването относно руската намеса в президентските избори. Правосъдното министерство и комисия от Конгреса разследват дали близки до Доналд Тръмп са си сътрудничели с Русия по време на предизборната кампания.

Три източника на "Ню Йорк таймс", запознати с кореспонденцията между Тръмп-младши и Голдстоун, твърдят, че имейлът е съдържал информация, че руското правителство има компромати за Хилъри Клинтън. Изданието подчертава, че в имейла няма други данни за опити на Русия да се намеси в изборите в САЩ.

В първото си изявление Тръмп-младши отрича да е знаел за компромат на руските власти за Хилъри Клинтън, който щял да му бъдат даден на срещата. Адвокатът му описа разследването на "Ню Йорк таймс" като "много шум за нищо" и заяви, че клиентът му не е направил нищо незаконно.

"По време на този натоварен период Робърт Голдстоун се свърза с Дон-младши и в имейл намеква, че някой има информация за предполагаемо нарушение на кандидата на Демократическата партия Хилъри Клинтън при сделките й с Русия."

Срещата се е състояла на 9 юни 2016 г., две седмици след като Тръмп е номиниран за кандидат-президент. Това е първата потвърдена среща между руски представител и близки до Тръмп след началото на кандиатпрезиденстката кампания. На срещата присъстват също зетят на президента Джаред Къшнър и тогавашният председател на предизборния щаб Пол Манафорт. 

След като "Ню Йорк таймс" съобщава за срещата в събота, Тръмп-младши публикува изявление, в което потвърждава, че срещата се е състояла, но не споменава дали е свързана с кандидатпрезидентската кампания.

Следва нова информация на изданието, според която синът на Доналд Тръмп се е съгласил да се срещне с Наталия Веселницкая едва след като разбира за компрометираща информация за Хилъри Клинтън. Тогава Тръмп-младши дава ново изявление, според което му е предложено да се срещне с "човек, за когото ми е казано, че може да има информация, която да помогне за кампанията".

"Не ми казаха името й преди срещата. Помолих Джаред (Къшнър) и Пол (Манафорт) да присъстват, но не им казах нищо за предмета на срещата."

Синът на Доналд Тръмп коментира разкритията в туитър:

"Очевидно аз съм първият човек, който участва в среща по време на предизборна кампания, за да получи информация за опонента."

Междувременно Наталия Веселницкая заяви в интервю за Ен Би Си, че е искала да обсъди с Тръмп-младши американските санкции върху Русия, а не Хилъри Клинтън, и няма връзки с Кремъл. Тя изтъкна, че не е имала никаква компрометираща информация за опонента на Тръмп в президентските избори.

Веселницкая коментира също, че не знае защо синът на Доналд Тръмп е смятал, че тя ще му предложи компромати за Клинтън.

"Възможно е те да са имали нужда от такава информация. Искали са я толкова силно, че са чували само това, което искат."