Двама министри – бивши принципали на “Националния дворец на културата – Конгресен център” АД – Томислав Дончев и Лиляна Павлова, разказаха за открити във времето нарушения и лоши практики в управлението на Двореца досега. От техните обяснения не стана ясно защо ръководството на НДК е сменено чак сега, след като проблемите в управлението  - съмнения в провеждането на обществените поръчки за ремонт, липса на бизнес план и план за оздравяване на дружеството - са от около две години.

Изложенията на Дончев и Павлова бяха представени на заседанието на временната комисия в парламента, която разследва как се е управлявало НДК и как вързи подготовката на самата сграда за Председателството на Съвета на ЕС, което страната ни поема в началото на 2018 г. Любопитно бе това, че името на доскоршния шеф на НДК Мирослав Боршош не бе споменато. Не бяха споменати и имена на други членове на управата на НДК.

Първи с изложението си започна Томислав Дончев, който бе принципал около година и половина – до края на мандата на “Борисов 2”. Вицепремиерът призна, че две години поред дружеството е на загуба в рамките на около 9 млн. лв. годишно. Министърът е искал няколко пъти от бившето ръководство на НДК бизнес план за развитие на дружеството, но такъв, по думите му, така и не е предоставен.

“Четири пъти през 2016 г. съм изисквал от ръководството бизнес план с мерки за стабилизиране на дружеството. Такъв не ми беше предоставен, само устни пояснения”, заяви Дончев. 

По думите му обясненията на ръководството, предоставени устно, не били съвсем задоволителни. Те били свързани с това, че по-голямата част от загубите се дължат на амортизация и оперативната загуба е около една трета от общата сума. Друг аргумент бил, че се правят инвестиции с цел обезпеаване на културните дейности в страдата, които в последствие можело да бъдат компенсирани.

 През април 2016 г. е имало опит дружеството да стартира поръчка за ремонт, но тя е прекратена, защото се е разминавала с заключенията на работната група по подготовката за председателството.

"На 21 юли работната група е излязла с  протокол -  съгласуван е проектът за документация за обществена поръчка, идеен проект и финансиране от 18 милиона лева. На базата на това Министерският съвет увеличава дружеството на капитала”, обясни Дончев.

Той призна, че е имал спор с ръководството на НДК за това кои пространства в Двореца да се ремонтират и кои – не. 

По-късно на въпроси от Жельо Бойчев и Атанас Костадинов от БСП Дончев заяви още, че носи своята част от отговорността за неотстраняването на ръководството на НДК по негово време, но е търсил баланс, а и НДК далеч не е едиственото държавно дружество на загуба в продължение на години.

Лиляна Павлова, която бе доскоро принципал и уволни изпълнителния директор Мирослав Боршош (той трябваше да бъде възстановен по настояване на Бойко Борисов, но после сам се оттегли, докато текат проверките - б.р.), обяви, че в дружеството са открити множество нарушения по няколко направления по поискани проверки. Две от тях са завършили – това са външен одит на дружеството и проверка на трите обществени поръчки, проведени от НДК – за строителство и монтаж, за оборудване на сградата за нужните на Председателството и за строителен контрол.

“Изисках актуален бизнес план и инвестиционен план, както и оздравителния план на дружеството, което е на загуба от 3 милиона лева от началото на годината. До датата, на която бях принципал на дружеството, такива не ми бяха дадени”, обяви Павлова.

Оказа се, по думите й, че  дружеството не е имало нито вътрешни правила, нито график за обществените поръчки, обяви Павлова. Според министърката външният одит и проверките на обществените поръчки са стигнали до заключения за нарушения, а проверките на Главния инспекторат на МС (разпоредена със заповед на премиера) и на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ - възложена от министъра на финансите Владислав Горанов) още не са приключили.

Павлова обясни, че са открити нарушения при обявяването на обществените поръчки, свързани с ремонтните дейности по Председателството, но договорите за изпълнение вече са сключени и се изпълняват. Ако има нарушения в самото възлагане - това не прави договорите незаконосъобразни, а тези длъжностни лица, които евентуално са нарушили правилата, носят отговорност според законодателството, уточни по-късно тя на въпрос от социалиста Румен Гечев.

Според Павлова външният одит не излиза със заключение за финансовото състояние на дружеството НДК, защото не му е била предоставена достатъчно информация и документация от ръководството.  Констатираните нарушения около ремонта и оборудването на сградата за председателството са средните:

- закъснение в планирания график за ремонтите дейности

- Не е внесен проект за ремонта, не е имало издадени разрешения за строеж от ДНСК за дейностите, които не ча "текущ ремонт", а са свързани със строителство. Изобщо не са били подадени документи за издаване на право на строеж.

- В обществената поръчка за оборудване на залите и пространствата за председателството не е бил предвиден пресцентър и съответна техника, което е наложило отпускането на допълнителни пари - 1,8 млн. лв. 

- не е имало линеен график за строително-монтажните работи и синхронизиране с монтажа на оборудване, както и план  как те ще се съчетаят с продължаващата културна програма в НДК.

Според министър Павлова е поискано допълнително анексиране на договорите по обществените поръчки за ремонта и оборудването в размер на до 50% от вече сключените договори с изпълнителите. Анексът за строеж обаче не е бил одобрен в пълнота - причината е становище на Агенцията за обществени поръчки, според които част от исканията за дофинансиране не отговарят на критериите по закон за "непредвидени обстоятелства", които оскъпяват дейностите. Обобрено е обаче искането за повече пари по изпълнението на търга за техника. Така от допълнително поисканите около 36 милиона лева, одобрени са 28 милиона лева, обясни още Павлова. 

Министърът на културата Боил Банов обяви, че няма какво да каже по същество за управлението на НДК досега, защото е принципал на дружеството едва от 8 дни. Той гарантира, че ремонтът на сградата ще завърши в срок, за да се проведе без проблеми Председателството. 

Той обаче посочи на въпрос от ГЕРБ, че вицепремиерът Деница Златева в служебния кабинет (която е от БСП - б.р.) е освободила от отговорност с решение от 2 май тази година Мирослав Боршош и други двама членове на ръководството (които не бяха споменати) при приемането на финансовия отчет за 2016 г. Самото заседание на комисията започна с въпрос ог ГЕРБ защо Златева не се явява пред комисията. Председателката Диана Йорданова (ГЕРБ) прочете писмо от Златева, че до 24 юли е в САЩ в командировка и отпуск, планирани отдавна, но е готова да бъде изслушана до края на месеца. 

Банов допълни, че разрешението за сключване на анекси по строително-монтажните работи и договор за техника се прави отново по времето на Деница Златева.

"Четирите милиона лева разходи, които не са по строително-монтажните работи, а по други дейности - отново по времето на Деница Златева е изготвено предложение от работна комисия да бъдат признати като част от строителните дейности", допълни Банов.

По думите на министъра 60% от строително-монтажните работи са изпълнени, но са спрени дейности по изграждане на тоалетна, кухня и системи, за които се иска строително разрешение.  

Лиляна Павлова на свой ред заяви, че спекулациите в някои издания, че Председателството на Съвета на ЕС може да бъде отнето на страната ни е пример за разпространяване на фалшиви новини и гарантира, че няма такава опасност, а всички около 1500 събития, планирани до момента, ще се състоят. 

По време на въпросите от депутатите стана ясно още, че авторът на проекта за ремонт - аритект Любомир Станиславов, е бил санкциониран от Съюза на архитектите с лишаване от правоспособност за 1 година. Данните изнесе Бойчев. На това министър Банов отвърна, че тече процедура по обжалване от страна на архитекта.

От въпросите и отговорите не стана ясно има ли констатирани нарушения за плащане на сметки за ток и други дейности с пари, отпуснати на НДК целево за ремонта и подготовката на сградата за председателството.