Историкът Юрий Дмитриев прекарва години от кариерата си в в откриване и ексхумиране на масови гробове на жертви на големия терор на Сталин. Сега 61-годишният учен е подсъдим за притежание на детска порнография заради голи снимки на 11-годишната си осиновена дъщеря. Негови колеги, приятели и активисти за граждански права обаче твърдят, че обвиненията са несъстоятелни, а причините за преследването му са неговите разследвания на престъпленията на съветския вожд. Според тях той е станал неудобен за властта и най-вече за руския президент Владимир Путин.

Дмитриев е арестуван на 13 декември 2016 г., след като Общество "Мемориал" - организацията, за която работи, публикува имената на повече от 40 000 полицаи, участвали в терора. Това предизвика протеста на наследниците им. Сега срещу него са повдигнати официални обвинения, а ако бъде признат за виновен, го очакват 15 години затвор, предава Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че правителството няма никаква роля в делото:

"Кремъл не се меси в подобни случаи", коментира той пред Ройтерс.

Историци, роднини и активисти обаче оспорват твърдението му. Подобни скалъпени процеси се често срещани в ерата на Сталин. Историята се повтаря, казват те.

"За съжаление това не е единичен случай, - изтъква историкът Николай Сванидзе, който често повдига въпроса за нарушаването на човешките права от Путин. - Властите не гледат добре на историците. Те смятат историята, или нашето минало, за идеологически процес на селектиране. Честните историци са смятани за политически опоненти."

Обвинението срещу Дмитриев е за притежание на детска порнография заради голи снимки на 11-годишната му осиновена дъщеря. Според адвоката на историка Виктор Ануфриев, снимките са правени два пъти годишно, за да документират физическото състояние на детето заради проблеми със социалните работници.

Момичето е било осиновено на 3-годишна възраст след дело на Дмитриев срещу социалните служби, които не му позволявали да го вземе под опека. Според тях той е твърде възрастен за баща. Оттогава социални работници непрекъснато го проверяват, а след като възпитатели в яслата съобщават за белези по кожата на момичето, Дмитриев започва да прави снимки, за да има доказателства, че здравословното му състояние е добро. "Белезите" се оказват остатък от лейкопласт.

Момичето не се е оплаквало от отношението на Дмитриев, изтъква Ануфриев.

Една от биологичните дъщери на историка - Екатерина Клод, нарича обвиненията "абсурдни" и коментира, че тя и децата ѝ прекарват много време с него и осиновената му дъщеря. Тя твърди, че Дмитриев е прекрасен баща както за нея, така и за 11-годишното дете. Екатерина също свързва обвиненията с работата на баща си.

"Не всички харесват това, което той прави", коментира Клод.

В скорошното си интервю пред американския режисьор Оливър Стоун Путин описва Сталин като "сложна фигура".

"Прекалената демонизация на Сталин е един от начините да се атакуват СССР и Русия, да се покаже, че днешна Русия носи един вид родилен белег от сталинизма."

Той отбелязва също, че "ужасите" на управлението на Сталин не трябва да бъдат забравяни. Анкета, проведена миналия месец сред руското население, обаче определя Йосиф Висарионович за най-забележителната личност в страната.

Като директор на местен клон на "Мемориал" - организация, която документира съветското минало на Русия, Дмитриев е част от екипа, открил масов гроб в град Сандармох през 1997 г. Над 9000 души - част от тогавашната интелигенция, са екзекутирани и погребани там. Други пък са изпратени в лагери на ГУЛАГ или са принудени да участват в изграждането на един от големите проекти на Сталин - канала между Бяло и Балтийско морета, при чийто строеж умират хиляди хора.

Дмитриев приема за своя мисия да открие други гробове, да идентифицира жертвите и да огласи имената им. Историкът всяка година организира възпоменателни церемонии за жертвите на сталинисткия терор, които са посещавани от критично настроени към Путин дипломати.

Общество "Мемориал", където Дмитриев работи, е обвинено още през 2015 г. от руските власти в "подкопаване конституционния ред на Руската федерация" и създаване на "негативно обществено мнение" за действията на страната в Украйна. Министерството на пръвосъдието в Москва го обяви за "чуждестранен агент". Правоащитници изтъкват, че това е все едно Германия да отправи такива обвинения срещу центъра "Визентал", издирващ нацистки военнопрестъпници.