За втора поредна седмица премиерът Бойко Борисов ще присъства днес на парламентарен контрол. Борисов често получава упреци от опозицията, че не идва достатъчно в парламента и че се опитва да превърне Народното събрание в гумен печат на актовете на изпълнителната власт. Ръководствата на парламента от ГЕРБ пък често са обвинявани, че крият премиера, като отклоняват въпросите към него, квалифицирайки ги като недопустими.

През миналата седмица премиерът отговаряше на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова за Бяла книга за развитието на Европа, предложена от шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той коментира и създаването на обща европейска армия.

Преди седмица Борисов говори за "Брекзит", като заяви, че той ще излезе много скъпо както на Великобритания, така и на ЕС. По темата с емигрантите той каза, че България се е ангажирала да приеме 1200, но са дошли само двама, като единият е избягал. Премиерът разказа, че е попитал Европейския съвет дали ще му разреши да направи затвор, за да задържа емигрантите, защото те не искат да останат у нас.

Борисов коментира и темата със закупуването на самолети за армията. Той заяви, че единственото му условие е тези самолети да бъдат нови, а не втора ръка.

Днес Борисов ще бъде в парламента за разисквания по темата за т.нар. Бяла книга, инициирано също от Нинова. Те ще започнат в 11.00 часа. Преди това министри от кабинета ще отговарят на въпроси и питания.