Френският президент Еманюел Макрон засвидетелства днес дълбока съюзническа лоялност към американския си колега Доналд Тръмп.

"Ние намерихме сигурни съюзници, приятели, които ни дойдоха на помощ. Това са Съединените американски щати. Затова нищо никога няма да ни раздели", каза той на церемония в Париж по случай националния празник на Франция и 100-годишнината от влизането на САЩ в Първата световна война.

По покана на Макрон американският президент Доналд Тръмп присъства на събитието, което включваше и традиционен военен парад.

"Присъствието днес до мене на президента на САЩ, г-н Доналд Тръмп и на неговата съпруга, е знак на приятелство, което остава във времето", добави Макрон. "И тук искам да им благодаря за избора направен преди 100 години".

Американската агенция Асошиейтед прес коментира, че днес френският президент "се позиционира като незаменим посредник между Европа и Доналд Тръмп".

По повод отношенията между Макрон и Тръмп испанският всекидневник "Ел Периодико" пише:

"Макрон иска да се да се представи пред света като този, който може да се разбира с трите велики сили... Позициите на Франция и на САЩ са много различни, що се отнася до световната търговия и опазването на климата. Но те работят ръка за ръка поне по борбата с тероризма и сирийския конфликт. Срещата на върха на Г-20 (в Хамбург на 7 и 8 юли т.г. - б.р.) показа, че няма да е лесно за Макрон да убеди Тръмп в своята визия за нещата. Но срещата имаше достойнството най-малко да засили ролята на Франция на международната сцена".

Макрон използва днешния Ден на Бастилията в присъствието на Тръмп да демонстрира обратното на неговото поведение към трансатлантическите съюзници. На първата си среща на върха в НАТО на 25 май т.г. американският президент пропусна изрично да потвърди ангажимента на САЩ за сигурността на Европа, поставяйки ударение върху искането тя да поеме пропорционална част от финансовото бреме в колективната отбрана.

Макрон приветства участниците в парада от военен джип, съпровождан от конни гвардейци. Тръмп отдаде чест при преминаването на 145 американски военни, петима от които бяха облечени в копия на униформите от Първата световна война. Голяма част от парада двамата президента прекараха рамо до рамо, а до тях бяха и техните съпруги. По „Шанз-Елизе“ преминаха 3 720 военни, а над Париж прелетяха 63 бойни самолета и 29 хеликоптера. 

Честванията съвпадат с годишнина от нападението  в Ница, при което терорист уби 86 души и рани още 308 преминавайки с камион през оживена пешеходна зона в нощта на националния празник. 
Очакваше се по-късно днес Макрон да присъства на парад в средиземноморския град, където да почете паметта на жертвите на атаката.