Изказването на Волен Сидеров - че трябва да подложим на "анализ" членстовто ни в ЕС и че има път към Евразия, е смущаващо. Това каза външният министър Екатерина Захариева пред бТВ.

"Това ме смути - да, определено... Още повече че ние имаме коалиционно споразумение - в това коалиционно споразумение нито пише за Евразия, нито пише за преосмисляне на членството ни в ЕС", каза вицепремиерът по правосъдна реформа.

Захариева подчерта, че 60 години след началото на ЕС е "за" критичен и обективен анализ, какъвто в момента правят всички държави. "... Но категорично не считам, че бъдещето е някъде другаде."

Вицепремиерът и бивш правосъден министър изрази и категорично негативно отношение към проектопромените в Закона за съдебната власт, внесени мълниеносно от ГЕРБ, които целят орязване на Съюза на съдиите, за да не се финансира от "Америка за Бългаия".

"Аз лично не съм съгласна с тези промени. Съгласна съм да се води дебат - да, да има прозрачност във финансирането във всички организации, особено тези, свързани със съдебната система. Но дебатът за прозрачност не означава забрана за финансиране.

В никакъв случай този текст не би тярбвало да остане по този начин", каза Захариева.

Тя задочно разкритикува и ВСС, който упорито се крие, като си разваля квоума - от темата да се вземат някакви мерки по евроанализа на чуждестранни прокурори.

"Не може да остане просто така във въздуха този анализ - декември месец бе оповестен!"

Министърката изрази недоволство, че разговорът за европредседателство се е свел до "хардуера" - сгради, коли и ястия... За които иначе имаме готовност.

"Европредседателството не е сгради .Разбира се, че е важно къде ще се проведе, но европредседателството е предимно шанс за България."

Тя намекна и към напусналия шеф на НДК Мирослав Боршош:

"След като се каже "Имало е върху мене натиск да подписвам договори с еди-кой си", нека да се каже от кой е осъществяван този натиск! Това са думи, хвърлени в публичното пространство.

Изключително важно е да се установи имало ли е злоупотреби, от кой са извършени, от кой не. Това ще затоври тази тема. Докато продължават тези обвинения през социалните мрежи – темата ще бъд измествана."

"Голяма беля е щяла да стане", обобщи тя инцидента с фенове на "Левски" в Хърватия. От думите й се разбра, че засега МВнР се е ограничило до различни мерки, но няма да отправя нота.

По повод договора с Македония, тя обяви, че чува, че се говори за референдум.

"Ние сме готови да подпишем договора, ние сме отворени. За България е важно да има стабилен, проспериращ, прогонозируем съсед, който не води антибългарска кампания - подчертавам!"