Здравната реформа на Доналд Тръмп претърпя пълен провал, предаде Би Би Си. Това стана, след като още двама републиканци от Сената обявиха, че няма да гласуват за законопроекта, а без тяхната подкрепа е невъзможно приемането на реформата.

Майк Ли и Джери Морън заявиха, че проектът е недоработен и много прилича на т.нар. Обамакеър. Както е известно, едно от най-големите обещания на милиардера Тръм в предизборната му кампания бе, че веднага ще отмени здравната реформа на предшественика си Барак Обама. При първия опит той бе блокиран. После успя да спре, макар и временно, Обамакеър, обаче сега не може да прокара своята реформа.

Очевидно при настоящото положение ще се наложи голямо преработване на предложения законопроект. Морън коментира, че няма да си сложи подписа под "лош законопроект", а Ли, че "проектът нито отменя налозите в Обамакеър, нито понижава тежките за средната класа осигурителни вноски".

Преди тях още двама републиканци се отказаха от подкрепата за здравната реформа на президента - Ранд Пол и Сюзън Колинс.

А републиканците имат 52 места в Сената от 100. Така че математически няма как проектът да мине.

"За съжаление стана ясно и трябва да признаем, че опитите да се замени Обамакеър се провалиха", заяви лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Президентът Тръмп призова поддръжниците си да започнат "на бял лист" нов проект за здравна реформа, който да смени досегашните правила в здравеопазването. Макконъл подчерта, че ще положи усилия да бъде отменена Обамакеър и в рамките на две години ще се постарае да действа преходен период, време, през което ще се разработва нов законопроект. Това обаче е нежелателно за милиони американци, които биха останали в това време без здравни осигуровки.

Драмата със здравната реформа става на фона на най-ново проучване по поръчка на "Вашингтон пост" и Ей Би Си, в което доверието към президента Тръмп е едва 36 на сто - най-ниското от 70 години насам.

Лидерът на САЩ обаче веднага коментира, че се съмнява в достоверността на допитването. Анкетите на тези две медии "бяха едва ли не най-недостоверните по време на кампанията" за президентските избори в САЩ през миналата година, написа в туитър Тръмп. Според него "резултат от близо 40 процента не е толкова лош при сегашната ситуация".