„Газпром" ускорява изграждането на "Турски поток" и започва строителството на второто разклонение, което по план е предназначено за европейския пазар, съобщава в. "Ведомости".

Според източници на изданието вече са положени към 20-25 км от втората тръба по дъното на Черно море. Новината идва в момент, в който премиерът на България Бойко Борисов обяви, че е поискал от Брюксел одобрение да започне преговори с Русия за директна газова тръба до България, както и че след спирането на "Южен поток" Европа станала зависима от Турция за газови доставки.

Строителните работи се извършват от кораба Audacia на швейцарската компания Allseas, която спечели търга на „Газпром“.

По данни на сайта marinetraffic.com в момента той се намира на няколко километра южно от селото Малый Утриш. Местоположението и движението му отговарят на информацията за изграждане на втора тръба, коментира „Ведомости“.

По план "Турски поток" трябва да бъде с две тръби с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно. Първата е предназначена за турските потребители на руския гигант, а втората – за клиентите в Европа. 

На този етап обаче няма яснота накъде ще поемат тръбите, след като излязат на турския бряг.

Първоначалните планове бяха Европа да купува газ от "Турски поток" от газов хъб на границата между Турция и Гърция. 

В последните дни обаче бяха подписани няколко споразумения за изграждане на съоръжения, които повтарят трасето на "Южен поток", но този път от Турция, през България, Сърбия и Унгария до газовия хъб „Баумгартен“ в Австрия.

Досега „Газпром“ е съобщавал само за изграждането на първото разклонение на „Турски поток“. Преди седмица министърът на енергетиката Александър Новак обяви, че вече са положени 50 км от тръбопроводите с обща дължина 950 км, което се извършва от три товарни кораба. Audacia работи само в плитки води, а на 23 юни щафетата е поел лидерът в бранша Pioneering Spirit, чиято работна скорост е по 5 км на ден. 

Новак подчерта, че Турция все още не е одобрила окончателно точките за излизането на тръбопровода на нейна територия, но ще го направи „в близко бъдеще“.

„Ведомости“ припомня, че първоначално е бил планирано газопроводът да се състои от четири тръби. „Газпром“ оценява стойността на 11.4 млрд. евро. През октомври 2016 г. бе решено да се намали капацитетът на тръбопровода наполовина. Капацитетът на всяка една тръба на изхода се предвижда да бъде 15,75 милиарда кубически метра.

През юни 2017 г. зам.-председателят на управителния съвет на „Газпром“ Андрей Круглов заяви, че сегашната оценка за инвестиции на „Газпром“ в изграждането на „Турски поток“ е 6 млрд. долара.

Първата тръба трябва да бъде готова до март 2018 г. Официално от „Газпром“ отказват да коментират дали е започнало строителството на втората.

Много е вероятно ускоряването на строителството на „Турски поток“ да доведе до нови санкции от страна на САЩ“, коментира директорът на Центъра по енергетика на Научно-технологичния комплекс „Сколково“ Татяна Митрова.