Американският президент Доналд Тръмп ще номинира милионера и бивш кандидат-президент Джон Хънтсман за посланик на САЩ в Русия, съобщи Белият дом.

Ако бъде одобрен от Сената, бившият губернатор на щата Юта ще заеме поста, докато тече разследването за вероятна намеса на Русия в президенстските избори в САЩ миналата година. Преди месец Москва отзова посланика си във Вашингтон Сергей Кисляк заради разкрития, че е предложил създаване на канал за връзка между двете страни.

Джон Хънтсман има опит като дипломат - той е посланик в Сингапур по време на управлението на Джордж Буш-старши и в Китай при първия мандат на Барак Обама. През 2012 г. той се кандидатира за президент от Републиканската партия, но остава трети на вътрешните избори в Ню Хемпшир, след което прекратява кампанията си. Между 2005 и 2009 г. Хънтсман е губернатор на щата Юта.

Сега Хънтсман е председател на семейната фондация за борба с рака Huntsman Cancer Foundation и на "Атлантически съвет" - неправителствената организация за международна политика. Той членува в бордовете на директорите на компании като "Шеврон", "Форд" и "Хилтън".

Отношенията между Хънтсман и Доналд Тръмп невинаги са били добри. Хънтсман призова настоящия държавен глава да се откаже от президентската надпревара, когато през октомври беше публикувано видео от 2005 г., в което той прави вулгарни коментари относно жените. Между тях има напрежение още когато Хънтсман е посланик в Китай. В поредица пубикации в туитър тогава Тръмп го нарича "некадърник" и "слаб" и остро критикува действията му.

Двамата обаче очевидно загърбват различията си след встъпването в длъжност на настоящия президент. Според в. "Вашингтон пост" Хънтсман е бил сред обсъжданите кандидати за държавен секретар.

Хънтсман е роден през 1960 г. в мормонското семейство на милиардера и филантроп Джон Хътнсман-старши, собственик на химическата компания Huntsman Corporation. Той има бакалавърска степен по изкуства и международни отношения от университета в Пенсилвания. Служил е като мормонски мисионер в Тайван.

Започва политическата си кариера още през 1983 г. в администрацията на президента Роналд Рейгън.

След това работи като мениджър и вицепрезидент в компанията на баща си и като търговски представител на САЩ.

Още през март Белият дом е потвърдил, че ще предложи бившия губернатор за посланик на САЩ в Русия, но официалното обявяване на номинацията е забавено, за да бъде получено одобрението на Кремъл, твърди "Вашингтон пост". Посланиците трябва да бъдат одобрени от страните, в които ще представляват родината си.

Семейната компания на Хънтсман има бизнес интереси в Русия и той многократно е пътувал в страната. Бившият губернатор обаче е смятан за експерт най-вече в отношенията с Китай.