Поне 5 квалификации по Наказателния кодекс очакват депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, изнудвал добрички колбасар да му даде 4 тона суджук, уж за лидера на партията Бойко Борисов. Освен това искал да му купува мека мебел, климатик, гаражи и пр. Това стана ясно на нарочна пресконференция на главния прокурор Сотир Цацаров и шефката на т.нар. звено "Антикорупция" Румяна Арнаудова, след като днес бе поискан имунитетът на Мартинов.

Между другото, към суджука (който съдържал и еленско по специална рецепта) народният избраник завлякъл и 60 кила пастърма и неустановено количество филе "Елена" - съобщи още главният прокурор на страната.

На усмивките на журналистите, той направи заблежка, че на жертвата на изнудване - собственик на бизнес, който дори не е и среден, - явно не му е било смешно, писнало му е и че само 4-те тона суджук, които уж заминали за "Дондуков" 1, са на стойност 45 000 лв.

Мартинов явно доста ще да е държал на въпросния продукт, защото първо го изисквал по специална рецепта, после го доизушавал в собствени помещения, стана ясно още от пресконференцията на главния прокурор.

Търговецът бил предупреден, че е в списък на лица, които така или иначе трябва "да подпомагат политическата дейност, и че ако не я подпомагат, ще понесат ред неблагоприятни последици" – упражняване на правомощия на данъчни, Българска агенция за безопасност на храните, полиция и пр. върху неговия бизнес. Думите на депутата били: "Ще ти бъде смачкан бизнесът".

Гражданинът - бивш служител на МВР, подал жалба до прокуратурта. Отделно за случая, който условно може да наречем "Суджукгейт" (името си е на редакцията, не на Цацаров, б.р.), постъпила и справка от ДАНС до самия министър-председател. Той мигновено препратил всичко до главния прокурор - справката на ДАНС, не суджука... 

Може би с това има връзка изрично подчертаното днес от Цацаров:

"Проверката е показала, че нито един суджук не е достигнал до министър-председателя", каза той, явно, за да не стават грешки в съзнанието на читателите на определени "медии".

Извън по-"оперетната" част, Живко Мартинов - регионален лидер на ГЕРБ за Добрич, е действал като безподобен наглец: 

В 6-7 случая той изнудвал търговеца за определени облаги, при това - лично, без да му мигне окото. Заплашвал го с целия държавен апарат в област Добрич.

Производителят на въпросните месни деликатеси освен това трябвало да оборудва с мека мебел офиса на ГЕРБ, но вместо това бил мебелирал офисът на народния представител.

Имал и климатична стена в стопанисвана от него дискотека, която също се озовала в офиса на ГЕРБ-ера, без собственикът й да го желае.

В същата посока отишли 2 сглобяеми гаража и било инсталирано видеонаблюдение, все за сметка на производителя на суджук.

От друга страна Живко Мартинов натискал зам.-директора на местната полиция за всякакви услуги - от дреболии като анулиране на фиш на шофьора му, до освобождаване на товарни камиони с незаконно придобит пясък, както и да "смачка" търговци на пшеница, които - според Мартинов му дължали пари. 

Върхът на наглостта обаче бил, че при катастрофа с двама загинали и виновен бивш зам.-министър (царистът Красимир Катев, заместник на Милен Велчев б.р.) Мартинов опитал един път да натисне окръжния прокурор на Добрич (който го изгонил) и втори път - вещите лица да подменят авто-техническата експертиза.

Искането за снемане на имунитета му е внесено днес в НС, каза още Цацаров.

Обвинител № 1 бе далеч по-лаконичен по голямото неизвестно от вчера: как така има 1360 тома дело за КТБ и вътре го няма името на Делян Пеевски.

Вчера водещият прокурор Иван Гешев, каза че в неговото дело го няма, но има още 24 досъдебни производства, ама пък за тях не знае нищо... Може да е там, но те са в СГП. Днес Цацаров също нищо не отговори - освен, че вече били 23, защото едното отива към обвинителен акт. Не каза кое и срещу кого.

Той не отговори и как така прокуратурата е разследвала през 2009 г. кредитирането от КТБ, с което Ирена Кръстева си е напазарувала "Нова българска медийна група", а сега в обемното експозе "Моделът КТБ" няма нищо - защото тогава друг е бил главен прокурор.

"Моите уважения, ама не съм бил нито в тази сграда, нито в този кабинет", обясни той "големия отсъстващ".

А относно това - ще бъде ли разпитан Пеевски и защо не е досега, Цацаров напомни НПК: че и защитата има право да иска всякакви свидетели в хода на съдебното дело, което ще бъде публично.

"Кръгът на свидетелите не е предопределен от прокуратурата – защитата при всичи случаи има правото да иска доказателства. Е, какъв е проблемът защитата да поиска всеки един от лицата, които посочвате. Няма никаква пречка (Пеевски) да бъде разпитан и в съдебното производство."

Той дори леко напомни как корпулентният депутат едва ли не няма къде да мърда пред строгостта на закона: "Ако бъде поискан от защитата или прокуратурата - какъв друг вариант има Пеевски?"

Повече въпроси - за 24-те досъдбни и прочее, сме имали възможност да зададем вчера на Иван Гешев, затвори темата Цацаров... Нищо че пък Гешев отказваше да коментира други разследвания и имена освен "мегаделото" (в което пък пише единствено Николай Бареков).

Така саламът победи свободата и днес...