Корнелия Нинова поискала прокуратурата да огласи всички имена на политици, за които има данни да са финансирани от Цветан Василев и КТБ. Права е, добре е да се знае. Въпросът е какво следва, когато научим подобна информация. Нищо не следва.

Кампанията на коалицията „България без цензура, ЗНС, ВМРО и Гергьовден” за изборите за български представители в Европейския парламент през 2014 г. е крещящ пример за престъпна кампания. Тази седмица научихме, че прокуратурата има данни, че тази кампания е финансирана незаконно от Цветан Василев и КТБ. Не че не го знаехме, но друго си е прокуратурата да го напише.

Николай Бареков е получавал по 100 хиляди лева месечно от октомври 2013 г., защото вече става политик. По същото време започват и месечните траншове по 600 хиляди лева за дейността на политическия проект. Сами може да сметнете общата сума до изборите през месец май 2014 г. Финансирането на партиите в България обаче си има правила. Юридически лица не могат да бъдат дарители, а физическите имат ограничение – до 10 хиляди лева. Парите е трябвало да бъдат „препрани”. И тук започва серията от нарушения.

Наръчник за прокурори

Всяка партия и коалиция е длъжна да декларира пред Сметната палата получените дарения. „България без цензура, ЗНС, ВМРО и Гергьовден” декларира почти 1 милион и 200 хиляди лева. Дарителите на Бареков и компания се отличават по своя брой и спонтанност. Докато другите участници в изборите имат максимум по няколко десетки дарители, то барековата коалиция има 500 дарители, които даряват еднакви суми по едно и също време.

Например, на 16 май 10 човека в Димитровград даряват по 1000 лева. На 21 май в Стара Загора 8 човека даряват по 10 хиляди лева. В същия ден 14 души в Благоевград също даряват по 10 хиляди лева. Това означава, че след като парите напускат банката с резолюцията „Засега даваш”, партийните активисти тръгват из страната и започват да записват „даренията”. Днес са в един град, утре са в друг. Данните за градовете, където са правени даренията, са маршрутът на престъплението.

Ако някой иска да разследва, може да провери верни ли са разказите на служители на ТВ7 за среднощни курсове на служебните коли, които са разнасяли торбите с пари. Може да издири участниците, може да ги разпита на кого са носили парите, може да научи кой и как е „препирал” даренията. Може да разпита дарителите – или поне тези, чиито имена са вписани като дарители.

Още през 2014 г. по телевизията видяхме „дарители” на Бареков и компания, които не знаеха, че са такива. Като например жената от Гложене, която била дарила 1000 лева, но всъщност не е дарила. Ако някой иска да разследва, може да извади списъка от сайта на Сметната палата и да тръгне от врата на врата, да разпита „дарителите”, да установи кой им е разхвърлял парите или пък кой е откраднал личните им данни, за да „изпере” даренията. По-лесно ще е за разследващите, ако към този момент вече са идентифицирали разносвачите на парите.

И най-интересното

Коалицията „България без цензура, ЗНС, ВМРО и Гергьовден” постигна впечатляващи резултати – над 10% от гласовете и двама евродепутати. Ако някой иска да разследва, ще забележи, че дадените на Бареков пари (според прокуратурата) са много повече от декларираните разходи за кампанията. Ако този някой наистина иска да разследва, ще отвори протоколите от секционните избирателни комисии и ще установи къде резултатът на фамозната коалиция е много над средния за страната. Така ще се доближи до отговора на въпроса къде точно са купувани гласове с останалите пари. По-лесно ще е за разследващите, ако към този момент вече са идентифицирали и разносвачите на парите, и техните получатели по места. Някъде около тях са и купувачите на гласове.

Нито едно от тези нарушения не е нещо невиждано. Правили са го и го правят, вероятно, много други политически сили. Но кампанията на „България без цензура, ЗНС, ВМРО и Гергьовден” от пролетта на 2014 г. е крещящ пример за престъпна кампания – от началото до края.

Иначе, преди година прокуратурата съобщи – в отговор на въпрос, – че проверява финансирането на кампанията на Бареков. Много време мина, няма данни да са напреднали. Ако някой наистина иска да разследва, има по какви следи да тръгне.

Престъпната кампания на „България без цензура, ЗНС, ВМРО и Гергьовден” от 2014 г. излъчи двама евродепутати – Николай Бареков и Ангел Джамбазки. Добре е да не се забравя това и да им бъде припомняно всеки път, когато ни убеждават от телевизионния екран какви патриоти и родолюбци са.