Във Ванкувър и Париж е въведен данък за празните имоти, като целта е да се насърчат собствениците да продават незаетите помещения. За Ванкувър стойността е 1% от кадастралната стойност на апартамента, а френската столица въведе налог от 20 на сто, който след година се утрои до 60%. 

Данък "Солидарност" бе приет в Германия след обединението на ФРГ и ГДР през 1991 г. Първоначално е бил планиран като временен налог за възстановяването на Източна Германия, но все още е в сила. 

Ставката е  5,5% от служителите, които получават повече от 81 евро на ден. Въпросът за необходимостта от поддържане на такъв данък вече е повдиган няколко пъти, но Федералният финансов съд продължава да счита, че налогът не противоречи на Конституцията на страната.

Още, да ги наречем "странности", в Германия -  с всяка заплата нейните жители заделят между 2,75 и 3,5% за подкрепа на църквата. 

От плащането на този данък човек може да се откаже, но в такъв случай... той бива отлъчен от нея и не може да получи причастие.

Към момента всяка година от плащането на данък "Църква" се отказват 10 000 души. 

В Германия, Чехия и Словакия собственици на кучета трябва да плащат сериозни налози за тяхното поддържане. В Берлин приходите от таксите носят над 250 милиона евро годишно на хазната, като размерът им зависи от породата на четириногия. Различни са и във всички федерални провинции. 

В Щутгарт например за първо куче се плаща 108 евро на година, за второ- 216 евро, а за бойни кучета  - 612 евро. 

В Ню Йорк действа закон, по силата на който всички, които са работят на юг от 96-а улица (което е голяма част от Манхатън, без да се включва само на територията на Колумбийския университет и Харлем), трябва да плащат към наема на помещението си допълнителни 3,9% на сто. 

Жителите на Токио пък са длъжни да плащат извънредно данък върху земята, където се добиват полезни изкопаеми. Ставката е между 200 и 400 йени за развитие (на хектар на година). 

Пословичен налог обаче е измислен в Ню Йорк, за да бъде покрит дългът на държавата от 9,2 милиарда долара през 60-те. Там купувачите на гевреци трябва да плащат допълнителни 8 цента, ако са си купили продукт са нащърбено крайче.

От 1 юли тази година шахът и други настолни игри като "Монополи" минават като луксозни стоки в Индия и ще се облагат с 20%.

Данъкът беше увеличен и за маслотото, телевизорите, детската храна, конфитюра, скъпите бисквити ($ 1,6), корнфлейкса, обувките над 500 рупии (7,8 долара), часовниците и автомобили.

Данъчно облекчение обаче ще има за лекарства, контактни лещи и ръчно изработени музикални инструменти. 

И докато сме на тема Индия - в щата Керала действа данък върху т.нар. фастфууд - пици, бургери, сандвичи.

Купувайки нещо подобно, човек трябва да плати 14,5% отгоре.

Гореми вериги каго Pizza Hut и Burger King намаляват цените на продуктите си, за да може все пак те да са достъпни за гражданите.