„Мирослав Боршош беше единственият, поканен за изслушване в комисията за НДК, който не намери за необходимо да дойде и да бъде изслушан. На нея присъстваха вицепремиери, министри, главният прокурор, директорът на ДАНС и кой ли още не. Излиза, че той стои над всички тях и че над него е стоял политически чадър и много здрав гръб“. Това заяви по бТВ депутатът от БСП Румен Гечев. 

„Ако беше дошъл в Комисията, щях да попитам кой го назначи. Бившият министър на културата Вежди Рашидов каза, че не е познавал Боршош, следователно някой друг е дал името му. Засега следите водят към премиера Борисов“, заключи Гечев. 

„Боршош е отказвал да присъства на Съвета на директорите на НДК. Многократно е отказвал да даде информация и да отговори на запитванията на принципалите си. Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че за 2016 г. има четири запитвания към Боршош, които са останали без отговор. Излиза, че директорът на една държавна фирма казва на цялата държава да си гледа работата и прави на маймуни министри и вицетата им“, възмути се още той.

Гечев разкритикува и съпартийката си Деница Златева, която бе вицепремиер в служебния кабинет и принципал на НДК, че е уволнила Боршош. Нейното обяснение бе, че не го е направила, за да има приемственост и да не се бави и без това закъсняващата организация на Европредседателството ни.

По-рано временната парламентарна комисия, която разследва разходването на средствата, предоставени на НДК за подготовка на председателството, прие своя окончателен доклад. С гласове "на ръба", тъй като от БСП, ДПС и ВОЛЯ отказаха да го гласуват.

10 депутати - от ГЕРБ и Обединените патриоти - подкрепиха 32-те страници, които разглеждат как изпълнителният директор Мирослав Боршош е изхарчил 17-те млн., предоставени целево за ремонтна и друга дейност в НДК. Останалите 9 народни представители - от ДПС, БСП и Воля - гласуваха "против", тъй като според тях комисията не си е свършила изчерпателно работата.

Решението на комисията е, че сега по въпроса следва да се произнесат разследващите органи. И препоръчват на Сметната палата да направи подробен одит на финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 г.

Днешното 5-то и последно заседание на комисията протече бурно, с повишаване на глас от страна на Жельо Бойчев и Румен Гечев от БСП и бурни отговори от страна на ГЕРБ. Основното възражение на левицата бе, че в доклада не се споменава отказът на премиера Бойко Борисов и на Боршош да се явят пред комисията.

"Тук става въпрос за едни 17 милиона народна пара, с които един човек е правил каквото иска. Как така един човек е въртял на пръста си тези пари? Аз похвалил Лиляна Павлова, че го е назначила, но Борисов го назначи обратно, а после на практика уволни Павлова и тя за европредседателството държи едно кафе", отбеляза Гечев.

В началото на дебата депутатите от ГЕРБ, включително председателката на комисията Диана Йорданова поддържаха умерен тон. Но Тома Биков избухна:

"Как да го е назначил обратно? Къде е Боршош в момента? Да не е директор на НДК? Никъде не го е назначил обратно! Имаме факт и той е безспорен – Лиляна Павлова уволни Боршош. Това правителство уволни Боршош и ако не беше Лиляна Павлова, сега изобщо нямаше да седим тука. Ако чакахме на Деница Златева и на вашето правителство, назначено от президента Радев, днес нямаше да знаем нищо и вие изобщо нямаше да знаете какво се случва в НДК."

Лиляна Павлова в действителност уволни Боршош, но на следващия ден Борисов обяви, че го възстановява на поста. В крайна сметка обвиняемият вече управител напусна сам след това.

От ДПС пък смятат, че няма задоволителен отговор на въпроса къде са парите. Те обаче не мислят, че Боршош би могъл да допринесе да стане ясно какво се е случило, защото е обвиняем. Борисов също не бил нужен, защото отговорността е на ресорния вицепремиер. 

"Бърза се, защото управляващите не обичат, когато се шуми в публичното пространство, сигурно не е приятно.", заяви Велислава Кръстева от ДПС.

Тя добави, че е нужно да се направят проверки не само от Сметната палата, а и от Агенцията за обществени поръчки и НАП.

Eто и пълния текст на доклада на комисията: