Депутатите от БСП записаха в специален законопроект определение що е то "възрастен човек". Ако сте се чудили - това е всеки, навършил 60-годишна възраст. Текстът се намира в проект на нов Закон за възрастните хора, внесен в Народното събрание от лидерката на социалистите Корнелия Нинова и нейни съпартийци.

Съдържанието му е прелюбопитно, както и мотивите. Според социалистите законът ще урежда "обществените отношения и провеждането на държавната политика в подкрепа на възрастните хора и гарантиране на условия за пълноценен и активен живот и равнопоставено участие в обществения живот". 

Това пък ще става с приемане на Национална стратегия, а ангажименти по нейното изпълнение ще имат най-разнообразни институции - социалното, здравното и образователното министерство, общините, специален Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, Агенцията за социално подпомагане... Към министъра на социалната политика ще има и специален Фонд "Подкрепа за възрастните хора", който ще се пълни всяка година с пари от бюджета, а какви ще са сумите ще се решава година за година. Друга идея на социалистите е да има услуга "приемна грижа" за възрастни хора, които нямат близки или те не желаят или нямат възможност да полагат грижи - така, както има приемни семейства за деца.

Специална национална карта на социалните услуги по области е предвидена още в законопроекта. Едно от задълженията на властите, например, ще е на всеки 25 000 души население да се изграждат и да функционират "социални услуги от резидентен тип" за най-малко 100 лица.

Общините пък ще имат императивното задължение да разкриват и поддържат "клубове за възрастни хора"  - по един във всяко населено място с над 100 души над 60 години и по още един на всеки 15 000 души население. Те ще се посещават безплатно.

Здравното министерство ще разработва здравни политики за ранна диагностика и достъп до услуги, а образователното - за обучения на хората, обект на закона, написан от БСП. Социалистите предвиждат и нови форми на социално подпомагане за възрастните с доход под линията на бедността - при определени условия.

Мотивите за внасянето на проекта за закон - "Невинаги младите поколения съумяват да дадат заслужената благодарност и разбиране на предишните поколения, които са давали своя принос към икономическия растеж на страната". Освен това е изнесена статистика, че към края на 2015 г. общият брой на хората над 60 години у нас е 1 954 918 души, а 17,5% от тях живеят в бедност. Социалистите са описали още, че възрастните хора имат нужда не само от финансова, но и от социална подкрепа, за да бъдат пълноценна част от обществото.

Прави впечатление обаче, че мерките, предвидени в проекта, не са придружени с никакви финансови разчети, дори ориентировъчни, колко би струвало - на държавния бюджет или на общините. Няма дори преположение какви пари от бюджета биха могли да се заделят за въпросния фон "Подкрепа на възрастните хора", става ясно от публикувания текст на законопроекта и мотивите към него.