Днес е исторически ден, защото Балканите вече не са "барутният погреб на Европа". България и Македония подписват договор за приятелство и сътрудничество. Този договор се реализира въпреки съпротивата на сили, които искат ни разделят, както са правили това от 1944 г. насам.

България първа призна независимостта на Република Македония и винаги е подкрепяла нашите съседи по техния път към Европа. Договорът е справедлив и за двете страни. Това е документ, който две суверенни и независими държави подписват, защото осъзнават, че ако работим заедно, можем да постигнем много повече, отколкото ако губим сили в безсмислено противопоставяне. Договорът отразява интересите на две суверенни и независими държави, чиито граждани са свързани с обща история и чието бъдеще е да бъдат заедно с нашите съседи и приятели в Европа. Това е съдбата на всички балкански народи.

Поздравления за Бойко Борисов и българското правителство, които реализираха това дело, започнато преди години. Поздравления за Зоран Заев, че показа воля и решимост да води родината си напред към Европа. Днес е исторически ден, защото България и Македония показаха, че Балканите вече не са "барутният погреб на Европа"!

Коментарът е от профила на Николай Младенов във фейсбук. Заглавието е на редакцията.