Бивш български банкер се опитва да превърне своя случай в първото дело по Глобалния закон "Магнитски" в САЩ, пише американското издание "Хил", отразяващо работата на Конгреса.

Законът позволява на американското правителство да налага санкции в отговор на нарушаване на правата на човека и корупция.

Цветан Василев, обявен някога за най-влиятелния човек в България от сп. "Форбс", твърди, че страната му го преследва с фалшиви и политически обвинения.

Джоузеф Огъстин

Той наел наскоро вашингтонската фирма JWI Inc, с която подписал шестмесечен договор за 50 000 долара, за да му помогне да кандидатства за третиране според закона "Магнитски". Този закон позволява на Вашингтон да налага целеви санкции на всеки, който покрай всичко друго прилага ответни мерки срещу разобличители, разкриващи корупция по високите етажи на властта.

Срещу Василев има отправени повече от едно обвинение от българското правителство за пране на пари и присвояване, свързано с фалита на КТБ, където той бе мажоритарен акционер.

България издирва Василев с червена бюлетина на Интерпол за "злоупотреба в особено големи размери, представляваща особено сериозен случай".

"По същество моделът КТБ е механизъм, чрез който Цветан Василев е успял да присвои публични фондове, привлечени в банката", се казва в изявление на българската прокуратура по-рано тази година, последвало друго обвинение срещу Василев и 17 други служители на банката.

Правителството твърди, че Василев и други банкови служители са присвоили над 1,5 милиарда долара, докато са били в КТБ, и са отклонили още по-голяма сума от банковите трезори - нещо, което Василев отрича.

Сега той наема консултантски и юридически фирми, за да убеди Вашингтон, че е обявин за грешник.

Преди да подпише договора, с който да го представлява, Джоузеф Огъстин - вицепрезидент на JWI Inc., пътува до Сърбия, където Василев и съпругата му са в изгнание, за да се срещне с бившия банкер. Приятел на адвоката намекнал, че беглецът има нужда от помощ.

Сагата представлява сложна мрежа от обвинения от българското правителство  и от контрааргументи на Василев, датиращи отпреди няколко години. Дори в постсъветската епоха страната има лоша слава заради проблемите, свързани с корупцията.

Джоузеф Огъстин е работил близо три десетилетия в ЦРУ и говори руски. Той твърди, че целта му била само да посети Василев и да го изслуша, без обещания, че ще го представлява. Той обаче заяви пред "Хил", че се е убедил в невинността на Василев след поредица от разговори.

Сега Огъстин помага на бившия банкер да бъде признат за потърпевш според американския закон, променен миналата година и носещ името на покойния Сергей Магнитски.

Що за закон е „Магнитски“?

Сергей Магнитски

Сергей Магнитски бе адвокат, срещу когото руското правителство повдигна няколко криминални обвинения, след акто той разкри данъчна измама за 230 милиона долара. По-късно той почина в руски затвор при мистериозни обстоятелства.

Първият закон "Магниитски", приет през 2012 г., предвижда санкции срещу руснаци. Глобалният закон "Магнитски", който бе включен в подписан през декември 2016 г. проектозакон за разходи за Пентагона, вече дава възможност на САЩ да отказват визи и достъп до американската банкова система на лица от която и да било държава.

Предстои само да бъдат подавани формални молби, докато потенциалните кандидати очакват указания от Държавния департамент и Министерството на финансите.

Демократът Бил Ричардсън - бинш губернатор на щата Ню Мексико, също се ангажира със случая "Цветан Василев" чрез своето сдружение с идеална цел - Центъра за глобален ангажимент "Ричардсън".

Ричардсън заяви пред "Хил", че познава Василев от времето, когато заедно са били в Атлантическия съвет. Неговата фондация развива редица дейности - включително подпомагане на политзатворници и защита на диви животни по света. Сега тя разширява дейността си в сферата на човешките права, включително случаи по закона "Магнитски".

"Крайният резултат не трябва да бъдат санкции", заяви Мики Бъргман - вицепрезидент на Центъра "Ричардсън".

Той се надява, че ако "само едната заплаха такъв случай да бъде разгледан... е достатъчна да повлияе на поведението, това ще ъде наистина един добър начин да се покаже, че Глобалният закон "Магнитски" може да действа".

Бил Ричардсън също се ангажира със случая "Цветан Василев".

Правителството на България, членка на НАТО и ЕС, повдигна срещу Василев редица обвинения. То твърди, че че е ръководел престъпна дейност в КТБ, където е бил мажоритарен акционер.

КТБ бе някога четвъртият по големина кредитор в Българя, но фалира, след като се стопиха депозитите й. Българската прокуратура обискира банката и в крайна сметка контрол върху нея пое БНБ.

Василев и съпругата му избягаха в Сърбиия, която не е член на ЕС и няма договор за екстрадиране с България. Съдилищата в Белград не са се задействали да изпълнят българското искане за екстрадиране.

Тези които представляват Василев, твърдят, че в центъра на заговора са двама души - Делян Пеевски и Сотир Цацаров.

Василев се опитал да извади наяве корупцията в правителството, като подкрепи политически групи и партии, призоваващи за политически реформи. Това се казва в документ на JWI.

Твърди се, че Пеевски, който звел значителен заем от КТБ, за да подпомогне финансирането на медийната си империя, отказал да го изплати според БТА. Той отхвърля обвиненията и казва, че е върнал заемите.

В български медии се появиха съобщения, че Пеевски наел хора да убият Василев. Медийният магнат обвини бившия банкер в същото. И двамата отричат.

Когато двамата се скараха през 2014 г., политикът обвини бившия си съюзник Василев, че прикрива собствените си далавери, като вини другите.

"Удобното извинение - Пеевски, бива използвано за прикриване на проблемите и въпросите, на които самият Василев трябва да отговори", каза Пеевски пред български сайт, цитиран от Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ разпространи годишен доклад за инвестиционния климат в страната, както прави за държавите по целия свят.

"Съдебната система продължава бъде институцията с най-малко доверие в България. Срещу нея валят обвинения в корупция и прекомерно политическо и бизнес влияние", се казва в доклада за 2017 г.

Ето такива изявления за корупция от американското правителство и организациите с идеална цел мотивират защитниците на Василев.

Президентът Доналд Тръмп написа писмо до Конгреса през април, като даде знак, че иска да се занимава със случаи по Глобалния закон "Магнитски".

"Моята администрация активно идентифицира физически и юридически лица, към които законът може да бъде приложен, и събират необходимите доказателства за прилагането му", писа Тръмп.

Процедурата

Джоузеф Огъстин е оптимист, че случаят ще бъде разгледан. Молбата, която трябва да бъде попълнена и предадена на Държавния департамент, е доста дълга.

След като Държавният департамент завърши собственото си разследване по един случай и реши, че той трябва да бъде придвижен, той го изпраща в Службата по контрол на чуждестранните сметки към Министерството на финансите, известна като (OFAC) и която отговаря за санкциите.

След като в OFAC проверят молбата, което отнема неуточнено време, оттам могат да се обърнат към президента за одобрение.