Високопоставени съветници на бившия американски президент Барак Обама убеждават Девал Патрик да се кандидатира на изборите за държавен глава през 2020 г., пише изданието „Политико“.

Чернокожият Патрик е бивш губернатор на щата Масачузетс. В момента той работи във финансовата компания Bain Capital.

Наскоро Патрик се е срещнал с Дейвид Акселрод – някогашния главен стратег на Обама. И Акселрод дори разработил план, според който афроамериканецът да спечели вота след три години.

Друг близък на Обама, който навива Девал Патрик да влезе в надпреварата, е Дейвид Симас – политически съветник в Белия дом по времето на Обама.

На същото мнение е и Валери Джарет – съветничка на първия цветнокож президент в историята на САЩ.

„Сърцето ми желае президент да стане Патрик. Той има способността да завладява умовете и сърцата на хората. Мисля, че страната ни е готова за това още сега, да не говорим какво ще бъде след три години“, сподели тя миналата седмица в интервю.

А ето какво казва друг помощник на Барак Обама, помолил за анонимност:

„Ако се допитате до сто именити сътрудници на Обама, само двама души сега могат да победят в това допитване в качеството на кандидати на изборите през 2020 г. Това са Джо Байдън и Девал Патрик.“

Байдън бе вицепрезидент в периода 2009-2017 г., когато държавен глава бе Обама.

Самият Барак Обама, който е близък до Девал Патрик, смята, че той принадлежи към една много малка група хора, притежаващи истински политически талант. Той също е посъветвал бившия губернатор да се кандидатира за президент.

Патрик обаче все още не е сигурен дали иска да се бори за Белия дом, твърди „Политико“.

„Опитвам се да мисля как да бъда полезен, защото страдам за страната ми. Аз съм преди всичко патриот. Засега е твърде рано да имам планове за 2020 г.“, споделя той пред изданието.