САЩ ще дадат отговор на 1 септември на решението на Русия чувствително да намали броя на американските дипломати на своя територия.

Това заяви държавният секретар Рекс Тилърсън, предаде Ройтерс. Той е във филипинската столица Манила на срещата на АСЕАН, където се видя с руския си колега Сергей Лавров. Тази среща е първата на високо равнище между Москва и Вашингтон, след като през миналата седмица Доналд Тръмп подписа закона за затягане на санкциите срещу Русия.

Кремъл отговори с контрасанкции. Освен че ще намали броя на американските дипломати, Москва конфискува и дипломатически вили.

САЩ още не са решили какъв ще е отговорът им, уточни Тилърсън. Той задал на Лавров редица уточняващи въпроси за решението на Москва за ответни действия на новите американски санкции.

Тилърсън изтъкна, че подхожда прагматично към отношенията с Русия. Дипломат номер 1 на Америка смята, че проблемите могат да бъдат уредени. Той заявил пред Лавров, че на Русия трябва да е ясно, че намесата в избори поражда сериозно недоверие.

Според него Москва проявила известна воля да преговаря, за да се намерят пътища за уреждане на проблема в Украйна.

След срещата с Тилърсън Лавров заяви, че Русия очаква трудности в гарантирането на прекратяване на огъня в последната от четирите защитени зони в Сирия, предаде АП. Русия, Иран и Турция приеха през май план за установяване на 4 зони на деескалация в арабската република и настояха правителствената авиация да не лети над тези зони. Според Лавров ще е трудно да се изработят детайлите за прекратяване на огъня около град Идлиб. Москва се надява, че може да се постигне компромис за прекратяване на огъня, ако всяка страна, която има влияние в Сирия, включително САЩ, убеди въоръжените групировки да спазват примирието.

Друга обсъждана тема на форума в Манила бе Северна Корея. Тилърсън заяви пред журналисти, че Пхенян трябва да спре изпитанията на балистични ракети, ако иска диалог с Вашингтон за уреждане на кризата. Приетите от ООН по-сурови санкции срещу режима на Ким Чен Ун са доказателство, че международната общност е единна в стремежа към освобождаване на Корейския полуостров от ядрени оръжия.

В Манила се срещнаха външните министри на двете корейски държави. Севернокорейският първи дипломат И Йон Хо каза на колежката си Кан Кьон Хва вчера, че предложенията на Сеул за подобряване на отношенията с Пхенян не са достатъчно искрени.