Когато несправедливостта се стовари върху някой, обществото се изправя, за да защити неговите права. Така е нормално да бъде. Общността е общност, защото живее по общи принципи. Днес обаче има несправедливост, а никой не се изправя.

От принципна защита сега имат нужда банкерът Цветан Василев, бившият вицепремиер Цветан Цветанов, здравният министър Таня Андреева, работещите в ТВ7... Вероятно и много други са жертви на нередното, но въпреки това обществото не намира сили за глас в тяхна подкрепа. Защо ли?

Да, Цветан Василев бе основна фигура в мероприятието по образуване на най-голямата икономическо-политическа групировка в страната, която иззе властта от легитимните институции. Възползва се от плановете на ДПС/Доган/Пеевски и превърна банката си в четвърта по големина в страната. Съучаства. Приемаше с охота парите на държавните фирми, а после подпомагаше това, което е угодно на групировката. Изпращаше писма до медиите, които се осмеляваха дори да намекнат за ролята му в този модел. Не показваше да е заинтересуван от върховенството на закона, докато държавата не се стовари върху него. По същия брутален и несправедлив начин, по който му помагаше. Василев е жертва, но в негова подкрепа се изказват само тези, които директно са получавали пари. Защо ли?

Да, Цветан Цветанов вкара думата „полицейщина“ във всекидневието на българите. Обявяваше невинни за виновни, нападаше съдиите, раздаваше присъди от парламентарната трибуна. Увеличи подслушването без видима причина за това, радваше се на любовта на онези вестници, издигна в съдебната система семейни приятели, посрещна в кабинета си опозиционния депутат Делян Пеевски поне 40 пъти – според него само 7 пъти, но пък каква е разликата. Каквото и да е направил, Цветан Цветанов днес е подложен на политическо преследване, а част от обвиненията срещу него са смешни. Гражданското общество обаче не се организира в негова подкрепа. Защо ли?

Да, Таня Андреева сама прие да бъде част от безпринципно правителство, конструирано някъде в общите пространства, които обитаваха Пеевски и Василев. Сама стоеше като параван на върха на здравната система, докато затъването и източването продължаваха. Защитаваше предложението на премиера за председател на ДАНС, което взриви страната. Съгласуваше действията в министерството отново с онези общи пространства, радваше се на безвкусен пиар по страниците на онези вестници и сайтове. Днес Андреева се оказа от другата страна на разпадналата се коалиция и с право се възмущава от гнусната компроматна атака на онези вестници и сайтове срещу нея. Във фейсбук обаче няма група „Аз подкрепям битката на Таня Андреева срещу кафявата преса“. Защо ли?

Да, част от работещите в ТВ7 извършиха най-големите предателства спрямо професията. Участваха в активните мероприятия на споменатата вече групировка. Превъзнасяха корпоративния популист, който им беше шеф дълго време. Нападаха по поръчка всеки, който се е оказал неудобен на групировката. Преобръщаха палачинката по начин, който удивително съвпадаше с курса на онези вестници и сайтове. Съучастваха в грубата намеса на прокуратурата в политическия процес в т.нар. „афера Костинброд“. Повтаряха как Ванга е предрекла „идването на Бареков“... Днес обаче телевизията е атакувана по абсолютно мутренски маниер. Недопустимо е въоръжени мъже да „страхуват“ журналисти на работното им място. Чудовищно е. Гилдията обаче не показва по някакъв начин съпричастност. Защо ли?

Отговорът на всички въпроси досега е даден още преди около 75 години от пастор Мартин Ниймьолер:

"Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист..."

Знаете как продължава и как свършва: "...Когато дойдоха за мен - вече нямаше кой да говори."

Цитираните по-горе мълчаха. И не само. Днес просто идват за съучастниците и май не е останало кой да говори.

Въпреки това, случващото се с тях просто не е редно да се случва. Ако обществото намери сили да надигне глас в защита на справедливостта, въпреки личността на атакуваните, значи има надежда.

Спазването на реда прави държавата държава. Другото е джунгла, в която едни преминават от по-силната към по-слабата глутница, а останалите се радват.

 

*алтернативен израз на прословутото "... а га яде кифтетата?.."