"Американците много харесват българите, смятам, че и българите ни харесват. Да продължаваме така."

Това заяви пред Нова тв Ерик Рубин, посланик на САЩ в България. Според него българите не трябва да се притесняват от новия президент Доналд Тръмп, защото и той, както неговите предшественици, подкрепя българската демокрация и икономика. По отношения на възможността за отпадане на лотарията за зелени карти Рубин припомни, че това е само законопроект, който тепърва ще се обсъжда в Конгреса.

Рубин отказа коментар по същество относно намерението на банкера Цветан Василев да се възползва от закона "Магнитски".

"Това е правен казус, не мога да го коментирам. Като правило не обсъждаме съдебни дела", заяви Рубин.

Но все пак допълни:

"Сигурен съм, че президентът Тръмп е добре информиран по въпроса".

Рубин обаче заяви, че през последните 25 години Америка е направила много, за да се подобри съдебната система в България.

"Има още какво да се свърши. Затова подкрепяме съдебната реформа. Помощта е само през неправителствени организации. Подкрепяме техните усилия да помагат със съвети и споделен опит. Няма нито един случай, по който ние да сме се намесили в съдебната ситема. Хората, които ни обвиняват, че се бъркаме, са същите, които казват, че никой не може да им повлияе. Това е доста странно. Не можем да подкрепим един човек срещу друг, не сме партизани, няма да позволим да бъдем въвлечени в междуличностни интриги", заяви Рубин.

По повод бъдещото купуване на нови самолети от България той каза, че би си купил F-16.

"Важно е да се отървете от техниката от съветската ера. Задачата ми е да ви убедя да ги смените, българското правителство да си реши какви да си купи. Още нищо не е решено. Ключовите играчи могат да си сменят позицията", коментира Рубин.

Той разказа за кампанията "Кой ще промени България", която се прави от американското посолство.

"Ще я променят смелите, упоритите и талантливите българи, които имат постижения и движат тази страна напред. Американското посолство направи тази кампания за тях, за да отговорим на песимистичените настроения, че България няма бъдеще, защото е сгрешила в евроатлантическия избор. Животът е труден за всички, дори за американците", каза Рубин.

Той заяви, че СССР е миналото и българите трябва да помнят това.

"Евроатлантическият път на България е безспорен. Това не е пропагандна война с Русия, никой няма интерес от войни. Това не е пропаганда, ние си слагаме името под тази програма. Американци са направили училища в България след Освобождението. Отношенията между Америка и България са дълбоки и искрени", каза още Рубин.

И допълни, че ако зависи от него, визите за българи ще паднат веднага. Но изтъкна, че има закони, които регламентират това.

"Не искам да ви залъгвам. България не покрива изискванията. Не искам да ви подведа с обещание, че визите ще паднат скоро", каза още Рубин.

И обясни, че най-важният критерий е процентът на отказите, който за българи е висок.