В партньорство с китайски фирми "Дженеръл моторс" започва да продава електромобил за около 5300 долара в Китай тази седмица.

Миниколата Baojun E100 е подобна на популярните Smart-ове, но по-малка и далеч по-евтина. Разстоянието между предните и задните гуми е едва 160 см. Колата има електродвигател с 39 конски сили, може да вдигне до 100 км/ч. Батериите пък издържат близо 160 км пробег с пълно зареждане.

Причината за много ниската цена, която все още не е изчислена прецизно, е не само в бюджетните решения, а и местните облекчения. В Китай както държавата, така и местните общини финансират хората, които искат да минат на изцяло електрически автомобил, и налагат много по-скромни данъци.

Макар да е двуместна, E100 има някои неочаквани екстри - вграден Wi-Fi, система за музика и забавления със 7-инчов дисплей, сензори за паркинг и други модерни функции за безопасност. По-скъпи модели ще имат тъчпад и отваряне на вратата без ключ.

Baojun е местна компания, създадена като съвместен проект от "Дженеръл моторс" и концерните SAIC и Wuling. В момента е 8-а по популярност в Китай. E100 е първата им електрическа кола.

До момента над 5000 души са се регистрирали за купуването на първите 200 единици, още 500 ще бъдат готови през тази седмица.