Американският президент Доналд Тръмп защити първоначалната си доста спорна реакция от събота на насилието в град Шарлотсвил, като отбеляза, че вина за него имат "и двете страни", предаде Франс прес.

В напрегнат разговор с журналисти от "Тръмп тауър" в Ню Йорк снощи президентът обясни първоначалните си коментари с липсата на достатъчно информация.

СNN подбра някои "шокиращи" изказвания от пресконференцията му.

На въпрос защо чака 2 дни, за да осъди расистките изстъпления, той отвърна:

"Исках да се уверя, за разлика от повечето политици, че това, което казвам, е правилно, а не да направя прибързани изявления. Изявлението, което направих в събота, първото изявление, беше добро. Знаете, отнема малко време, за да получите фактите, а аз исках да ги знам."

Държавният глава на САЩ беше подложен на остри критики, защото не осъди действията на крайнодесните бели активисти. В пресконференцията си той заяви, че вина имат и антирасистките демонстранти, наричани от него "крайнолеви":

"Ами крайнолевите, които дойдоха да ги осъдят? Извинете ме. Какво да кажем за крайнолевите, които дойдоха да осъдят - както вие ги наричате - крайнодесните? Имат ли те някаква вина?... Те дойдоха с бухалки в ръцете си, размахващи бухалки? Имат ли те проблем? Мисля, че имат."

В това видео се вижда как защитава т. нар. alt-right (крайнодесни, б.р.).

"Гледах много внимателно, много по-внимателно от повечето хора. От едната страна имаше група много агресивни хора, но и хората от другата страна бяха много агресивни. Никой не желае да каже това", заяви Тръмп. 

Той припомни, че в първоначалната демонстрация са участвали хора, които просто искали да протестират срещу премахването на статуя на генерала от армията на Конфедерацията при Гражданската война Робърт Е. Лий, а не привърженици на идеята за превъзходството на белите.

"Джордж Вашингтон е бил робовладелец. Бил ли е той робовладелец? Ще загуби ли сега той своя статус? Ще махнем ли статуите на Джордж Вашингтон? Ще махнем ли статуята на Джеферсън? Защото той е бил голям робовладелец. Сега ще махнем ли паметника му?

Знаете ли - всичко е наред. Променяте историята. Променяте културата. Но има хора, не говоря за неонацистите и белите националисти, защото те трябва да бъдат категорично осъдени... Но има много хора в тази група, които не са неонацисти или бели националисти."

"Те тръгнаха едни към други с тояги, беше страшно, ужасяващо. Осъдих неонацистите, но не всички сред тях бяха неонацисти или бели расисти", добави президентът.

 

"Шофьорът на колата е убиец, а това, което направи, беше ужасно, ужасно и непростимо нещо", категоричен бе Тръмп. 

Според информация на "Вашингтон пост" 20-годишният Джеймс Алекс Филдс-младши, който в събота се вряза в антирасистката демонстрация и уби жена с колата си в град Шарлотсвил, цял живот е симпатизирал на неонацистите, а час преди трагедията е участвал в демонстрация на крайнодесни.

Американският президент защити и своя главен стратег Стив Банън, който е главният редактор на ултрадясната онлайн платформа Breitbart News

"Обичам г-н Банън, той е мой приятел. Той е добър човек. Не е расист, мога да ви го кажа. Той е свестен човек и всъщност получава много несправедлив натиск в това отношение."

После подчерта, че е дошъл късно в екипа му и остави във въздуха да се носят съмнения за бъдещето му.

"Ще видим какво ще стане с Банън", добави той.

В. "Ню Йорк таймс" писа вчера, че медийният магнат Рупърт Мърдок наскоро посъветвал Тръмп да уволни Банън, който се е превърнал в изразител на т. нар. американска алтернативна десница.

Банън подкрепи Тръмп в предизборната кампания и успя да привлече гласове за настоящия президент сред привържениците на Breitbart News.

Докато президентът говореше от Тръмп Тауър, отвън се събраха неколкостотин демонстранти против расизма.

 

Речта на Тръмп бе приветствана от бившия лидер на нелегалната расистка организация Ку-клукс-клан Дейвид Дюк:

"Благодарим ви, господин Тръмп, за вашата честност и кураж да кажете истината за #Шарлотсвил и да осъдите левите терористи от Антифа (крайно леви протестиращи - б. р.)!"

Сенаторът демократ от Ню Йорк Чък Шумър коментира:

"Тръмп казва, че не взема страна, но очевидно точно това прави. Когато Дейвид Дюк и бели расисти приветстват думите ти, казваш нещо много, много грешно."

Коментарът на бившия президент Барак Обама за насилието в Шарлотсвил стана най-харесваната публикация в туитър изобщо:

"Никой не е роден, за да мрази друг човек заради цвета на кожата му, неговото минало или религия", написа Обама, цитирайки първия демократично избран президент на Южна Африка Нелсън Мандела.

В неделя трима души загинаха и над 30 бяха ранени в американския град Шарлотсвил, щата Вирджиния, където избухнаха ожесточени сблъсъци между ултрадесни националисти и антирасисти. Кола се вряза с 90 км в час в групата контрадемонстранти в центъра на Шарлотсвил и уби жена. 20-годишният Джеймс Алекс Филдс-младши получи три обвинения за убийство, умишлено причиняване на телесни повреди и за бягство от местопрестъплението.

Трима изпълнителни директори на големи американски компании напуснаха Съвета на производителите към президента заради закъснялата реакция на Тръмп срещу расисткото убийство в Шарлотсвил.