Външният министър и вицеканцлер Зигмар Габриел трябва да изрази становище за съвместна вечеря с руския президент Владимир Путин и бившия канцлер Герхард Шрьодер. Това Габриел го дължи на обществото и трябва да стане още преди парламентарните избори през септември.

За това настоя председателката на парламентарната фракция на „зелените“ Катрин Гьоринг-Екард от страниците на днешния брой на берлинския в. “Тагесшпигел”. Тя бе цитирана от сайтовете на много германски медии.

Гьоринг-Екард подчертава, че Габриел е длъжен да обори създалото се впечатление, че Шрьодер го е впрегнал да работи за интересите на Путин и на руския нефтен концерн с държавно участие “Роснефт”.

“Ако това наистина е така, то би било обидно поведение по отношение на ЕС и изключителен проблем за Германия”, гневи се Гьоринг-Екард.

Според нея не можело да се говори за нещо лично, когато като лобист на руския концерн “Газпром”, а след края на септември и на новия си пост като директор в управителния съвет на “Роснефт” Шрьодер да организира многочасова среща с руския държавен глава.

Шефката на парламентарната група на „зелените“ настоява Габриел да каже какви точно теми са се обсъждали по време на въпросната вечеря.

На 2 юни Путин покани Габриел и Шрьодер на вечеря в крайбрежната си резиденция в Санкт Петербург. Тогава беше обявено, че късната вечеря, траяла над два часа, е частна. Поканени са били и видни представители на германската икономика.

Габриел си тръгва в 1,30 часа в нощта срещу 3 юни.

Официалните съобщения гласяха, че преди вечерята той е водил 45-минутен разговор на четири очи с Путин. Основните обсъждани теми са били конфликтът в Източна Украйна и опазването на климата.

Сега "зелените" в лицето на Катрин Гьоринг-Екард настояват за повече яснота – дали са били обсъждани интересите на “Роснефт”, планираният строеж на газопровода “Северн поток 2”, който трябва да влезе в експлоатация в края на 2019 г., и облекчаване на санкциите, наложени на Русия от ЕС заради анексирането на Крим. Наказателната мярка засяга и “Роснефт”.

Гьоринг-Екард обяви също, че нейната парламентарна група вече е внесла в Бундестага питане към Габриел.