Докато президентът Еманюел Макрон е в България, в родината му го упрекват, че харчи много държавни пари за разкрасяването си и телевизионния си вид.

Цели 26 хиляди евро е похарчил за грим господарят на Елисейския дворец. И това само за първите три месеца от престоя си там, разкрива френското списание "Поан". 

Личният гримьор на държавния глава се грижи за неговия външен вид по време на пътуванията и преди пресконференции, пише списанието. Това означава, че най-вероятно той сега е в двореца "Евксиноград" заедно с началника си. Така че внимателно наблюдавайте днес следобед съвместната пресконференцията на Еманюел Макрон с нашия премиер Бойко Борисов след разговорите им. За да прецените дали си заслужава парите пудрата и фондьотенът.

От Елисейския дворец веднага след публикацията обещаха, че разходите за грим ще бъдат „значително намалени“ в бъдеще. Сътрудниците на президента не се въздържаха и нападнаха предишни обитатели на резиденцията. Според тях те пръскали много повече пари на народа за грим.

Франсоа Оланд например е дал с цели 4000 евро повече за грим - 30 хил. евро, за същия период.

Освен това Оланд е отделял по 9895 евро на месец за фризьор. Колко ли пък струва прическата на Макрон? Засега остава в тайна.

Оланд беше остро критикуван и за стотиците хиляди евро, похарчени от хазната за цветя, както и за деликатеси, които редовно присъствали в дневното му меню. Един от неговите готвачи разкри, че той много обичал омари и често му ги приготвял.

Никола Саркози обаче бил "доста" по скромен. Той харчил "само" по 8000 евро на месец за грим. А това означава 24 000 на тримесечие. Или с други думи, спестил е 2000 евро в сравнение с Макрон.