Президентът на Франция Еманюел Макрон кацна на летище Варна минути преди 23 часа в четвъртък вечерта. Той бе посрещнат от премиера Бойко Борисов, външната министърка Екатерина Захариева и началника на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов.

"Бойко!", каза Макрон, докато слизаше по стълбичките на президентския самолет. След него слезе съпругата му Брижит.

"This is my wife", представи я той на Борисов.

Еманюел и Брижит Макрон завършват в България кратката си обиколка в Централна и Източна Европа.

Макрон пристигна у нас от Букурещ, където разговаря с румънския си колега Клаус Йоханис. Двамата обсъдиха инициативата на Франция за реформа на директивата за командированите работници, която позволява т.нар. социален дъмпинг. Макрон изрази надежда, че още преди края на годината може да бъде постигнат компромис. Държавите от Източна Европа по принцип са против промяна на регламента, защото това би накърнило интересите на техните фирми и граждани.

Преди това Макрон се срещна в Залцбург с канцлера на Австрия Кристиан Керн. По-късно към тях се присъединиха и премиерите на Чехия и Словакия – Бохуслав Соботка и Роберт Фицо. Двете централноевропейски държави изразиха готовност да участват в разговори за промяна на директивата.

В България церемонията по посрещането на президента на Френската република започва в 10:00 часа пред двореца „Евксиноград“ край Варна. След това е официалната снимка на двамата президенти – Румен Радев и Еманюел Макрон, и техните съпруги – Десислава Радева и Брижит Макрон.

След церемонията президентите Радев и Макрон ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции.

В 11:15 часа започва съвместната пресконференция на президентите.

За 11:35 часа е планирана срещата на „четири очи“ между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и финансовият министър Владислав Горанов.

В 12:45 ч. е пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон.

Накрая Борисов и Макрон ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

След това Еманюел Макрон и съпругата му отлитат от България.