"Полша и Унгария са не само наши приятели, те са важна част от ЕС", заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция във Варна с френския президент Еманюел Макрон, който е на официално посещение у нас.

По-рано, на пресконференция с президента Румен Радев, Макрон остро нападна Полша зарази позицията й по въпроса за социалния дъмпинг. Командироването на източноевропейски работници на Запад се превърна в главна тема на европейската обиколка на Макрон. Преди да дойде у нас, той бе в Австрия, Словакия, Чехия и Румъния.

Унгария, която Борисов спомена заедно с Полша, не е влязла в конфликт с Франция за социалния дъмпинг, но заедно също е сред страните, които най-много се противопоставят на Еврокомисията.

 

 

"Пагубно е отношенията между държавите в ЕС да преминават във фаза на открита конфронтация. Мисля, че след двадесетина дни премиерът на Полша (Беата Шидло - б.р.) ще бъде в България и ще има е възможност да говорим по много теми. На нас ни предстои председателство след няколко месеца и тази тема трябва да я финализираме. Безспорно е, че има проблем в тази сфера. Президентът Макрон каза къде е проблемът“, заяви Борисов.

Според него правилната тактика е да изслушат всички страни и съответно този проблем да бъде поправен.

"До края на месец октомври ще можем да реформираме директивата за командироване на работници с квалифицирано мнозинство", каза Макрон.

Така той резюмира разговорите си с лидерите на Австрия, Чехия, Словакия и Румъния. Според него тази реформа ще следва амбициозната рамка, начертана от Франция, което се дължи именно на тези срещи и разговори. 

Макрон е убеден, че когато проблемите са ясно поставени, след това има възможност да се вникне в детайлите.

„Да осъществим контакт, да премахнем неразбирането, недоразуменията. По този начин трябва да се работи в рамките на ЕС, а не да се затваряме в лагери или да постигаме компромиси зад стените в Брюксел“, смята президентът на Франция.

"От транспортната схема има много детайли, които трябва да изчистим, защото не е едно и също превозвач от България или Румъния да се върне до фирмата-майка и пак да замине, както превозвач от Белгия или Холандия или други близки държави", каза Бойко Борисов.

И продължи:

"Аз съм убеден, че ще намерим инструмент да се направят такива изключения и такива правила, че това да се отчете. Обръщам се към българските граждани – това, което попита президентът Макрон, е трябва ли едни да работят в Европа, да живеят при скотски условия, с по-ниско заплащане, отколкото съответните работници във Франция, Германия и други държави? Отговорът е "не". Само че трябва да се върнем една стъпка назад – да намерим как да се направи така, че по-изостаналите държави, които сме били в бившия соцлагер, по-бързо да повишим доходите и нивото на живот в нашите страни, за да не се налага тази миграция?"

По тази причина заедно с тези разговори се обсъжда също така кохезионната политика. Тя е за повишаване на стандарта на живот, за да се махне предпоставката за социалния дъмпинг.

Извън темата за командированите работници Борисов заяви, че за България е изключително важно да има подкрепата на френския президент за чакалнята на еврозоната и Шенген.

"Бюджетът ни е с излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг. Стабилен фискален резерв, валутен борд и огромен резерв в БНБ. Направили сме си "домашното", да не сме в никакъв риск за еврозоната. Твоята подкрепа ще ни е добре дошла.“

С тези думи и на "ти" премиерът Бойко Борисов се обърна към френския президент Еманюел Макрон, който е на официално посещение у нас. Двамата дадоха съвместна пресконференция във варненския дворец "Евксиноград".

Макрон припомни, че Борисов е първият европейски лидер, когото е приел след избирането му за президент на Франция тази година. И обяви българския министър-председател за свой приятел.

Макрон се надява скоро да бъдат подписани важни доовори, които ще създадат много работни места в сферата на промишлеността. Той увери, че българските министри на икономиката и отбраната ще пътуват скоро до Париж, за да се договорят със своите колеги.

Борисов благодари и на първата дама, която нарече Деси Радева. И изтъкна, че тя  поела ангажимента с френската първа дама Брижит Макрон, "... че да имаме време да проведем пленарните разговори".

"Благодарих на президента Макрон за подкрепата към договора между България и Македония. Хубавото на нашето приятелство е, че дори и критичните теми, които изискват по-сериозен дебат, можем да ги обсъждаме в една много приятелска и честна обстановка", изтъкна българският премиер.