Напрежението между Северна Корея и Съединените щати достига своя апогей, но не мисля, че светът е близо до трета световна война. Това каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред бТВ. Коментарът му бе по повод факта, че вчера Северна Корея изстреля далекобойна ракета, която прелетя над територията на Япония.

"Тя няма откъде да мине, освен над територията на Япония, но не е нападение. Тя е прелетяла над Хокайдо и е паднала, японската отбрана не я е свалила, защото не я е отчела като заплаха. Прелетяла е над най-слабо населената част от Япония", каза Керемедчиев.

И допълни, че реална заплаха би имало, ако подобна ракета бъде изстреляна към остров Гуам, който е територия на САЩ.

"Това е опит на Северна Корея да покаже, че разполагат с ракета, която може да достигне до американски територии", обясни Керемидчиев.

Според него корейският лидер Ким Чен Ун прави демонстрация на сила, за да има по-силна позиция на масата за преговори, които ще се водят с посредничеството на Русия и Китай.

"Северна Корея не се нуждае от реална война, защото това ще има много ужасяващ ефект върху нея и икономиката й. Конфликтът реално не е между Северна Корея и САЩ, а между Китай и САЩ. Китай е основната сила, която се изправя срещу тях и те държат ключа от корейския пъзел", смята бившият зам.-министър.

Според обаче Китай няма "да изпусне юздите" на Северна Корея.