Великобритания не трябва да позволява да бъде изнудвана от Европейския съюз за финансовата страна на "Брекзит", заяви британският министър на международната търговия. Преговори за споразумение трябва да започнат възможно най-скоро, защото това е важно за бизнеса, припомни Лиъм Фокс.

Фокс придружава премиера Тереза Мей на визита в Япония, при която са проведени разговори за търговските отношения на Великобритания с Токио след март 2019 г.

На журналистически въпрос дали е време Обединеното кралство да посочи сумата, която трябва да внесе в европейския бюджет при излизането си от Евросъюза, Фокс отговори:

"Не може да бъдем изнудвани да платим тази цена."

Вчера главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че при завършилия трети кръг от преговори не е постигнат значителен напредък, който да позволи в близко бъдеще да започнат преговори за отношенията на Обединеното кралство с Евросъюза след март 2019 г.

"Европейските граждани на 27-те страни членки не трабва да плащат задължения, поети от 28 държави. Тази седмица Великобритания обясни, че задълженията ѝ ще бъдат ограничени до последната вноска преди "Брекзит", заяви Барние.

Лиъм Фокс заяви също, че всички страни биха спечелили от "Брекзит", ако крайният резултат е свободна търговия без митнически бариери.

"Очевидно е, че инвеститорите, не само в Европа, но и на места като Япония, губят търпение и искат да разберат как ще изглежда окончателното споразумение."

"Смятаме, че трябва да започнем разговори за окончателно споразумение, защото това е полезно за бизнеса, полезно е за просперитета както на британците, така и на другите граждани на Европейския съюз."

Той добави, че е грешка ЕС да смята, че забавяне на разговорите за търговските отношения след "Брекзит" няма да им се отрази пагубно.

Пред Sky News Фокс коментира, че преговорите за "зациклили" на трите основни въпроса - положението на европейските граждани във Великобритания и на британците в ЕС, границата с Ирландия и цената на развода.

"Смятам, че има неудовлетвореност от това, че не можем да стигнем до дългосрочните отношения, че сме зациклили на раздялата, а не обсъждаме въпроси, които ще имат значение за бъдещия просперитет на Великобритания и европейците."

След разговори с японския си колега Шиндзо Абе, Тереза Мей се е споразумяла с него двете страни да сключат търговско споразумение възможно най-скоро след "Брекзит", съобщава "Гардиън". 

Сделката първоначално ще копира условията на споразумението за икономическо партньорство, което ЕС и Япония ще подпишат скоро. В сряда Мей заяви, че се надява да сключи подобни сделки със страните, с които Съюзът има договорени отношения, а условията ще могат да бъдат променяни при взаимно съгласие от двете страни.

Възможността за сключване на собствени търговски споразумения с трети страни е едно от ключовите предимства от "Брекзит", изтъквани от британското правителство. В една от своите позиции, публикувани в последните седмици, британското правителство предложи временен митнически съюз с ЕС след март 2019 г., който да запази условията за търговия, съществуващи в рамките на общността. През този период обаче Великобритания иска да има възможност да договори отношенията си с трети страни.