В Кремъл вече сериозно са се замислили да издигнат като спаринг партньор на Путин жена на предстоящите президентски избори догодина, пише "Ведомости". Изданието се позовава на сътрудници от администрацията на държавния глава. Разглеждани били пет до седем кандидатури. 

Три от тях са от средите на "Справедлива Русия" - председателката на Социалдемократическия съюз на жените в Русия Наталия Великая, лидерката на Националния родителски комитет Ирина Волинец и членката на Централния съвет на партията Ирина Петеляева.

Идеалният вариант обаче била Ксения Собчак, която демонстрирала образ на съвременната млада жена, която търси път в политиката, твърди един от източниците. Тя е умна, ярка, интересна и не е в калъпа на типичния образ на руската жена, хвали я той, но изразява съмнение, че Ксения ще се съгласи.

Журналистката Собчак реагира като ужилена и пред Нюз.ру заяви, че изобщо не е била потърсена от "Ведомости" за коментар и отписва изданието от списъка на сериозните медии.

"Аз съм независим човек и никога няма да се сношавам с някакъв политически Ад. С което много се гордея. Не знам какво са си мислели по високите етажи на властта, но моята диагноза е следната : "Скапано Лайно ви е политиката, господа. Счучна и мерзка", заявява ядосана тя. Терминът "скапано лайно" е журналистически израз и за бездарие и завист, който се употребява към безкрайните коментари и тролове под статиите и анализите в сайтовете и в интернет пространството.

Великая обяви, че разговор с нея на тази тема не е воден и малко е вероятно да я потърсят.

Петеляева коментира, че официално предложение не е получавала, но би ѝ било интересно да участва:

"Има място за търсене на жени в политиката и това ще покачи интереса към изборите".

Репортерите не могли да открият Волинец за нейното становище.

От "Справедлива Русия" посочили, че е обмисляно да се издигне женска кандидатура вместо тази на лидера на партията Сергей Миронов. Било даже и разговаряно с Петеляева, обаче не е взето окончателно решение.

Досега два пъти в президентски избори са участвали жени. През 2000 година Ела Памфилова от "Гражданско достойнство" събра 1,01 на сто от гласовете, е през 2004 г. Ирина Хакамада от Съюза на десните сили взе 3,84 процента.

Участието на жени в президентските избори през 2018 година е предсказуемо, затова е необходимо да бъде разнообразен сценарият, да се измисли някаква драматургия, разсъждава пред изданието политологът Константин Калачьов.

Кандидатката трябва да е способна на импровизации, самостоятелна, да демонстрира независимост и затова според него най-перспективна е членката на Съвета на Федерацията, горната камара на парламента, Елена Мизулина. Можело и депутатката Наталия Поклонская.

"Жена, която може да поведе след себе си милиони руски жени е опасен вариант, защото жените са основният електорат на Путин", предупреждава политологът.

Жена-политик, ярка и елегантно-сексуална би добавила интрига към изборите и би стимулирала новото поколение рускини да се занимават с политика, смята политологът Алексей Чеснаков.

"Странно е, че в Русия - една женска страна - при дамите няма стремеж да заемат най-високите постове в държавата", добавя той.

Изданието дава плюсове и минуси за някои възможни кандидатки.

Ирина Яровая.

Заместник-председателката на Думата Ирина Яровая е подходяща, защото е известна и може да изиграе ролята на "дерадикализатор" на Путин. Обаче има висок антирейтинг.

Наталия Поклонская.

Депутатката Наталия Поклонская може да привлече консервативния електорат. Но напоследък рязко е опетнен имиджът ѝ.

Валентина Матвиенко.

Председателката на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко има голям политически опит и висок ранг в обществото. Но може да отнеме гласове от тези за Путин.

Мария Захарова.

Говорителката на Външно министерство Мария Захарова е нова интересна фигура, млада, умна и артистична. Хората обаче я възприемали само като експерт по външната политика.

Елена Мизулина.

Членката на Съвета на Федерацията Елена Мизулина е "настоящая женщина". Лошото било, че много театралничи в изявите си и привлича огромни негативи.